Analytik vypověděl, proč F-35 nezvítězí nad Su-35 „ani za milion let”

Na počátečních stádiích vývoje experti tvrdili, že schopnosti F-35 vést vzdušný boj jsou dokonce horší než F-16, což je stíhačka, kterou má F-35 nahradit. Některé nedostatky byly později opraveny, ačkoli v případě F-35 je akcent více dáván na neviditelnost a méně pozornosti se věnuje bojovým charakteristikám.

„Právě kvůli této příčině starší stroje pravděpodobně dokážou zničit F-35 v boji na malou vzdálenost,” píše autor.

Přestože každá zpráva, která si zaslouží důvěru, pokračuje Bronk, ukazuje na to, že F-35 bude překonávat ostatní v neviditelnosti, efektivita ve vzdušném boji závisí na jiných ukazatelích.

„Typhoon a Su-35 mají kladné ukazatele poměru tahu a váhy stroje s bojovým vybavením, to znamená, že mohou daleko efektivněji akcelerovat, a to i vertikálně, než F-35. Přičemž Su-35 má daleko větší manévrovatelnost,” vysvětlil Bronk.

F-35 má také kladné ukazatele poměru tahu a váhy, není ale zatím úplně jasné, zdali to bude pro stíhačku užitečné, jelikož její malá křídla a celý design je více orientovaný na neviditelnost než na manévrovatelnost, což bude mít negativní vliv na bojové charakteristiky stíhačky.

„Díky tomu F-35 pravděpodobně nedokáže zvítězit ve vzdušném boji nad Su-35 či Typhoonem,” uzavřel autor.

(zdroj: cz.sputniknews.com)

Přejít nahoru