Čo stojí za aktivitou ruských ponoriek v severnom Atlantiku?

Sledovanie

V súčasnej dobe ešte stále počúvame správy typu špionážne lietadlo nad nepriateľským územím, alebo nepovolený vstup ponorky do prímorských vôd cudzieho štátu. Tento druh sledovania teda, ako vidíme stále pretrváva.

 

Obavy západných spojencov

Atlantický oceán je pritom typickým príkladom toho, ako toto sledovanie vyzerá. NATO, vojenská organizácia, ktorá vznikla ešte ako náprotivok Varšavskej zmluvy, a teda je jasné, že bola vytvorená na akúsi obranu proti vtedajšiemu Sovietskemu zväzu, dnes už Ruskej federácii, má v súčasnej dobe obavy pred zvýšenou aktivitou ruských ponoriek v už spomínanom Atlantiku.

Pobrežné vody Nórska

V minulom roku totiž USA odpozorovali najvyššiu aktivitu ruských ponoriek od čias studenej vojny. “Rusko neustále zvyšuje a posilňuje svoje operácie pod morskou hladinou”, uviedla hovorkyňa NATO Oana Lungescu. Pokračovala, že len za mesiac október 2019 spozorovala aliancia v okolí nórskych pobrežných vôd viac ako 10 ruských ponoriek. “NATO bude na danú situáciu reagovať,” vyjadrila sa.

 

Prečo NATO takto reaguje?

Členské krajiny Severoatlantickej aliancie plánujú zvýšiť počet hliadok v oblasti severného Atlantiku. Okrem toho investujú nemalú čiastku do moderného protiponorkového boja zo vzduchu. Táto oblasť je totiž významná z hľadiska bezpečnosti Európy (hlavná trasa medzi Európou a Severnou Amerikou).

Rušný rok 2019

V polovici decembra minulého roku sa USA vyjadrilo, že ruské podmorské aktivity predstavujú pre Ameriku a ich spojencov v NATO nové výzvy. “Bol to jeden z najrušnejších rokov, aké si počas svojho pôsobenia pamätám,” povedal najvyšší americký admirál James Foggo.

https://www.instagram.com/p/Bpw6u9DH7jv/?utm_source=ig_embed

Cvičenie s konkrétnym cieľom

Rusko malo podľa miestnych zdrojov podniknúť na jeseň veľké ponorkové cvičenie v oblasti Atlantiku. Podľa zdroja z najsevernejšej anglicko-ruskej spravodajskej stanice v Európe (Barentsovo observatórium) bolo cieľom tejto akcie, aby sa najmenej 8 ponoriek s jadrovými hlavicami dostalo nepozorovane do severného Atlantiku.

Súčasný stav
Námorný admirál amerického námorníctva Andrew “Woody” Lewis uviedol 4. februára na stretnutí  amerického námorného inštitútu a Centra pre strategické a medzinárodné štúdie, že už nepovažuje východné pobrežie USA za bezpečné útočisko. “Ruské ponorky sú schopnejšie ako kedykoľvek predtým. Viacero z nich je vybavených smrtiacimi zbraňovými systémami,” vyjadril sa.

(zdroj: netky.sk)

Přejít nahoru