Ruská ponorka se vynořila v blízkosti Sochy svobody

Zástupci ruského ministerstva zahraničí vysvětlili, že ponorka se vynořila u pobřeží Spojených států náhodně, z důvodu problému navigace na lodi. Ve zprávě se také uvádí, že kapitán není naschvál dovedl ponorku k americkému pobřeží, ale prostě zvedl loď na hladinu, aby zkontrolovat svou polohu.

 

Toto jasně ukázalo, že sledovací systém není tak dokonalý, jak se původně předpokládalo a organizovaný bezpečnostní systém vodní oblasti i americká flotila jako celek si nevšimli přiblížení ruské ponorky.

 

Ponorka systému bore může nést zbraně hromadného ničení pod vodou a její přítomnost v blízkosti hranic USA přiměla Pentagon přehodnotit bezpečnost země.

 

Podle otevřených údajů Ministerstva obrany Ruské federace jsou v provozu 3 lodě základního projektu 955 Borei, 1 loď modernizovaného projektu 955A Bore-A se testuje, další 4 lodě projektu 955A Bore-A se staví.

 

Avšak ruská ponorka bore nebyla prvním incidentem v amerických vodách. V roce 1983 se sovětská ponorka K-324 proslavila mezi armádami na celém světě tím, že sovětští námořníci se objevily nepozorované u pobřeží Spojených států. V tom roce američtí experti na protiponorkový bezpečnostní systém prohlásili, že sovětské ponorky už nejsou hrozbou pro Spojené státy americké.

 

Vojenští velitelé SSSR toto nemohli ignorovat a pověřili velitele jedné z ponorkových posádek, kapitána Terekhin, aby se opatrně a nepozorované přiblížil k americkému pobřeží a zůstal tam až do doby, dokud nedostanou speciální pokyny. Je zajímavé, že ponorka velitele Terekhin překročila všechny hranice amerického bezpečnostního systému bez jakýchkoliv překážek a zastavila se v severní části Spojených států.

 

Pouze o pět dní později, podle zvukových signálů se ukázalo, že ponorku objevili. Velitel ruské ponorky neodevzdal informace na velitelství, ale rozhodl se zkusit znovu ztratit se z amerického radaru. V té době kolem procházela velká loď pod spodní část níž kapitán Terekhin umístil svoji ponorku a pomalu následoval její směr cesty k Sargasovskému moři. A vše by bylo v pořádku, kdyby na čtvrtý den cesty nebylo sledovací zařízení navinuté na šroub ruské ponorky.

 

Ukázalo se, že Terekhin vůbec nebyl pod rybářskou lodí, jak předpokládal, ale právě pod fregatou amerického námořnictva, která se zabývala hledáním ruské ponorky s použitím nejmodernějších zařízení a právě tento inovativní sonar se ovinul kolem šroubu sovětské ponorky. Velitel Terekhin nejenže nepozorovaně vstoupil do cizích teritoriálních vod, ale získal i přísně tajné sledovací zařízení.

 

Pozornost si zaslouží ještě jeden případ průniku k americkému pobřeží. Ponorka velitele Dundukova nepozorované přešla k pobřeží San Francisco a lehla si přímo před vojenským umístěním armády Spojených států. Po zaznamenání cenných informací se ponorka pomalu vrátila avšak při opouštění amerických vod byla zpozorována na amerických radarech. Bylo zorganizováno pronásledování a několik dní ji honili po Tichém oceánu. Přesto se ponorce podařilo dostat na sovětské území, kde byla okamžitě obklopena válečnými loděmi a helikoptérami SSSR a Američané byli nuceni ustoupit a vrátit se.

 

Bude to i nyní ukázka selhání amerického protiponorkové bezpečnostního systému, nebo jen další náhodně vynoření se ruského námořnictva u sochy svobody v New Yorku. Informuje portál RIa.ru.

Přejít nahoru