Zahradil si nebral servítky: Až někdo bude vykládat, jak je Slovensko před námi, ať raději polkne

První reakcí zástupců české opozice na volby u sousedů byla radost z prohry dominantní politické síly, kterou představoval Směr-SD Roberta Fica. Část z nich to bralo jako inspiraci pro vlastní politický zápas s premiérem Andrejem Babišem a jeho hnutím ANO.

Zahradil však upozorňuje, že liberálové na Slovensku prohráli a vítězství Igora Matoviče a jeho hnutí OĽaNO představuje výhru pro konzervativní populisty.

„Matovičovo jasné vítězství je pro mě součástí širšího trendu ‚trumpizace‘ politiky. Prosazují se výrazní, kontroverzní političtí lídři, kteří se s věcmi moc nemažou a útočí na první signální soustavu voličů,“ poznamenal Zahradil.

https://www.facebook.com/zahradil/posts/10216538948609618

Poukázal na to, že OĽaNO a třetí Sme rodina představují „nesystémová, nestandardní hnutí bez ideového profilu a s nejasným programem“. Samotné sestavování vlády přirovnal k pečení dortu pejska a kočičky. Naopak liberální strany, které představovaly Progresivní Slovensko, ze které vzešla prezidentka Čaputová, a Za lidi jejího předchůdce Andreje Kisky, silně propadly.

„Propadli bezbarví, byť protežovaní ‚liberální‘ miláčkové médií. Koalice PS/Spolu (čaputovci) se do parlamentu vůbec nedostala, exprezident Kiska tam prolezl s odřenými zády,“ poznamenal.

V tomto ohledu se pozastavil i nad častými hlasy, které znějí na protivládních demonstracích v Česku, které obdivují Slovensko zejména kvůli liberální prezidentce Čaputové. Výsledky parlamentních voleb ale ukázaly, že liberalismus se na Slovensku příliš neuchytil.

„Nicméně jednu poznámku si odpustit nemohu: až zas bude někdo vykládat, že Slovensko má před námi náskok (protože má Čaputovou a euro), nechť prosím napřed dvakrát polkne nebo vydýchne nebo tak něco, než to vypustí z úst. Nejen kvůli těmto volebním výsledkům, ale také kvůli tomu, co jim dlouhodobě předcházelo a co je zapříčinilo,“ uvedl dále Zahradil.
Z toho plyne, že „voliči opět volili jinak, než po nich chtěla média“, uzavírá europoslanec.

V pondělí slovenská prezidentka Zuzana Čaputová přijala kromě Matoviče i lídry stran Za lidi Andreja Kisku, Sme rodina Borisa Kollára a SaS Richarda Sulíka. Jednala s nimi, zda jsou ochotni vstoupit do koalice. Pokut potvrdí svou vůli vstoupit do koalice, pověří Igora Matoviče sestavením vlády. Ten se již vyjádřil, že bude usilovat o vytvoření koalice, která bude mít ústavní většinu.

(zdroj: cz.sputniknews.com)

Přejít nahoru