Co mají společné koronavirus a Greta Thunbergová? Oba jsou skvělý pro planetu. Tahle fakt stojí za přečtení

Koronavirus Covid-19, který se exponenciálně šíří po celém světě od doby, kdy pochází z čínské provincie Hubei před Vánoci, si vyžádal více než 8 000 životů a celosvětově infikoval více než 204 000 lidí. Vlády, které usilují o udržení šířícího se viru, uzavřely své hranice, omezily společenská shromáždění a zavřely nepodstatné obchody a podniky, a to podle bezprecedentního zásahu, který podle britských vědců může trvat až 18 měsíců.

Vzpomínáte si na Gretu Thunbergovou? Než Covid-19 “vyhrožoval”, že nás všechny vyhladí, změna klimatu byla apokalyptickým příběhem posledních několika let. Thunbergová strávila vnitřností posledních dvou let křičením na naše vůdce, aby zabránili nadcházejícímu „hromadnému vyhynutí“, když její stoupenci odešli do ulic, aby požadovali státní zákazky na automobily, maso, cestování letadlem a dokonce i naše milované domácí kočky a psy. “Staň se veganem nebo zemři,” řekli a varovali nás, že máme jen 12 let, abychom změnili své cesty nebo zahyneme v nadcházejícím ekologickém holocaustu.

To je linie, kterou tlačili, a masmédia to poslušně opakovali. Hysterie klimatu však byla na zadní stránky zařazena podle Covid-19. Thunberg a její oddaní však najdou nějaké stříbrné obložení: nejenže se nemusí vrátit do školy (pěkné načasování, G), ale virus pomohl matce Zemi zotavit se způsobem, které by křik, pláč a lepení plagátů na vlaky nikdy tak efektivně nepomohli.

Dělat Gretinu práci

Ve Wuhanu – epicentru koronavírové pandemie – jsou ulice opuštěné a průmysl byl uzavřen. Odpovídající pokles znečištění ovzduší byl dramatický. Jeden výzkumný pracovník na Stanfordské univerzitě vypočítal, že zlepšená kvalita vzduchu může nakonec ušetřit 20krát tolik životů, kolik jich virus sebral. Satelitní fotografie z NASA ukazují, jak výrazný pokles to je:

foto_Nasa Earth Observatori

Jen v únoru zaznamenala Čína jako celek pokles emisí oxidu uhličitého o čtvrtinu.

Na celém světě nejméně 24 leteckých společností zcela pozastavuje provoz. Ve snímku pořízeném FlightRadar 24 v pondělí bylo na obloze nad Evropou o 500 méně letadel než ve stejný den před rokem. Podle FR24 budou opatření v karanténě a uzavřené hranice znamenat, že klesající trend bude pokračovat. Komerční letectví představuje dvě procenta ze všech celosvětových emisí oxidu uhličitého, což znamená, že i 50 procentní pokles letecké dopravy by byl ekvivalentní celkové produkci CO2 v Mexiku. Píše portál RT.

Přejít nahoru