Viktor Orbán hledá nové síly v boji proti koronaviru

Orbanova vláda navrhla zákon do parlamentu počátkem tohoto měsíce, aby umožnila široké pravomoci podle vyhlášky řešit virus v rozšířeném stavu nouze.

Podle návrhu zveřejněného na webových stránkách parlamentu 20. března by návrh zákona umožnil vládě na dobu neurčitou prodloužit stav nouze a související pravomoci s ní spojené vyhláškou, čímž by se odstranil současný požadavek poslanců schválit jakékoli prodloužení.

Rovněž zavádí až pět let vězení pro každého, kdo šíří „falešné zprávy“ o viru nebo o opatřeních proti němu a vyvolává nové obavy ze svobody tisku.

Od převzetí moci v roce 2010 transformoval samovolný „iliberální“ nacionalista maďarské politické, soudní a ústavní prostředí.

Orban kritizoval krátký pokles zákona, apeloval na „evropské sténání“, aby se Maďarsko proti viru nechalo bránit.

Jeho ministrině spravedlnosti Judit Varga v pátek informovala zahraniční reportéry, že kritici zákona „bojují proti imaginárním démonům a nezabývají se realitou“.

Agnes Kunhalmi, zákonodárkině socialistické opoziční strany MSZP, naléhala na Orbana, aby „nespáchal politické hry proti opozici“ a do zákona přidal datum vypršení platnosti.

“Existuje obava, že vláda bude pokračovat ve svých konzervativně-liberálních praktikách, což povede k ještě hlubší krizi,” řekla agentuře AFP.

Akos Hadhazy, nezávislý poslanec, řekl agentuře AFP, že Orban nepotřebuje žádné „mimořádné zmocnění“, protože jeho strana již kontroluje parlament, a místo toho zřídila „pasti pro opozici“ a pro-vládní média ji obvinila z toho, že je na straně virus tím, že oponuje účet.

„Parlament je jen stroj, který volí cokoli,“ řekl. Informuje AFP.

Přejít nahoru