Česká republika přijala opatření. Naleznete je zde!

Od středy 11. března je zrušena výuka na všech základních, středních, vyšších odborných a vysokých školách.

Doma tak od středy zůstává zhruba 1,7 milionu dětí a mladých lidí. Nejvíce jde o žáky základních škol, kterých je přibližně 953 tisíc. Opatření se dotkne také víc než čtvrt milionu studentů vysokých škol a 130 tisíc pedagogů. Naopak se rušení výuky netýká mateřských škol. Opatření se také netýká zaměstnanců ve školství, pedagogických i nepedagogických, ani vědeckých pracovníků. „Pokud mohou pedagogičtí pracovníci vykonávat práci z domova, zadá jim úkoly ředitel. Pokud to není možné, nastupuje institut překážek v práci na straně zaměstnavatele,“ řekl ministr. „Totéž se týká nepedagogických pracovníků.“

Nárok na ošetřovné má každý rodič

Podle ministra zdravotnictví Vojtěcha si mohou rodiče malých dětí vzít ošetřovné. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) upřesnila, že potvrzení o nároku na péči o dítě mladší deseti let nevystavuje praktický lékař, ale základní škola.

Ošetřovné činí 60 procent základu příjmu, člověk ale musí mít nemocenské pojištění. Dávka se pobírá nejdéle devět kalendářních dnů. Samoživitelům a samoživitelkám s potomky do 16 let se vyplácí až 16 dnů.

Osoby samostatně výdělečně činné nárok na ošetřovné nemají. „OSVČ, která se dobrovolně přihlásila k nemocenskému pojištění, nárok na ošetřovné nevzniká,“ uvádí web sociální správy.

Pokud se lidé kvůli opatřením proti šíření koronaviru ocitnou ve finanční tísni, mohou podle Maláčové požádat také o mimořádnou dávku. Činí až patnáctinásobek životního minima.

Po návratu do České republiky se každý musí ozvat svému lékaři

Každý, kdo se od soboty vrátít z Itálie do Česka, se bude muset ozvat lékaři. Následně podle nového nařízení ministerstva zdravotnictví stráví dva týdny v karanténě. Rizikovým regionem, kde vážně hrozí nákaza nemocí COVID-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru, je totiž celá Itálie – nikoli jen čtyři regiony na severu země.  Po jednání s ministry a hejtmany to oznámil premiér Andrej Babiš (ANO). Předseda vlády věří, že tak zabrání většímu rozšíření nového typu koronaviru v Česku. „Nařizuje se praktickým lékařům, aby u osob s trvalým pobytem v ČR, kteří se od 7. března 2020 navrátí z pobytu na území Itálie do ČR, rozhodli o karanténě v délce 14 dnů,“ řekl Babiš. Sami turisté, kteří se vrátí, se přitom musí na praktické lékaře bez osobního kontaktu obrátit. „Toto preventivní opatření je nezbytné, abychom se vyhnuli nekontrolovanému šíření koronaviru v ČR,“ uvedl premiér.

Od pátku platí v Česku i další z opatření, která stát zavádí ve snaze zpomalit šíření nákazy v zemi a zajistit ochranu obyvatel. Poté, co přestaly létat přímé linky do Milána, Bergama či Benátek a byla stanovena maximální cena respirátorů a zákaz jejich vývozu, platí nově i zákaz vývozu dezinfekčních přípravků na ruce. Předle ředitele Státního zdravotního ústavu Pavla Březovského hrozí jejich nedostatek. „Je to hlavně z důvodu, že se lidé předzásobili těmito přípravky. Ukazuje se, že se ztrácí tyto přípravky i z nemocnic, kde to má sloužit pacientům. Takže je situace nepříliš dobrá,“ poznamenal. Průběžně pokračuje i testování lidí, u kterých pojali hygienici podezření, že se mohli nemocí COVID-19 nakazit.

  • Lidé, kteří se od soboty vrátí z Itálie, musí tuto skutečnost oznámit bez osobního kontaktu lékaři. Ten rozhodne o dvoutýdenní karanténě.
  • Při porušení pravidel karantény, které pro návratu z Itálie vyhlásilo ministerstvo zdravotnictví, hrozí pokuta až tři miliony korun. 
  • Nově budou podle náměstka ministra zdravotnictví Prymuly nakažení novým typem koronaviru izolováni doma. Do nemocnic půjdou jen vážné případy.
  • Stát je připraven vytvořit programy pro kompenzaci ztrát podnikatelů v souvislosti s opatřeními, která vyhlásil kvůli koronaviru.
  • Dezinfekční opatření kvůli koronaviru se rozšíří i na další vlaková nádraží. Česká pošta bude distribuovat letáky do 4,7 milionu domácností.

Stát od 10. března zakázal s určitými výjimkami návštěvy v lůžkových odděleních nemocnic či v domovech seniorů. Výjimky se týkají oddělení pro děti či rodičky a také hospiců.

Na deseti hraničních přechodech začala od 9. března platit mimořádná opatření. Policisté, hasiči a celníci namátkově kontrolují a upozorňují lidi na rizika. V nejbližších dnech mají na hranicích vzniknout ve spolupráci s armádou zázemí pro odběr vzorků.

S účinností od 5. března pak Česko zastavilo letecké spojení s Jižní Koreou a se severoitalskými regiony: Lombardie, Piemont, Emilia Romagna a Veneto-Benátsko. Od konce února pražské letiště vyhradilo speciální brány pro přílety z Itálie.

Od sobotních 6:00 se uzavírají všechny obchody. Výjimku mají prodejny potravin, drogerie a lékárny. V provozu mohou zůstat i trafiky, chovatelské potřeby, optiky a obchody s výpočetní technikou. Opatření má trvat do úterý 24. března 6:00. V sobotu v šest hodin ráno se zavírají také všechny hospody, bary a restaurace s výjimkou závodního stravování. Opatření má rovněž trvat do příštího úterý (24. března).

Od pondělí platí pro Čechy plošný zákaz vycestovat ze země a pro cizince do země vstoupit.

(SCa)

Přejít nahoru