Český premiér říká, že čínský velvyslanec by měl být nahrazen. Poslali nám hrozivý dopis

V lednu čínské velvyslanectví v Praze uvedlo v dopise zaslaném kanceláři českého prezidenta, že Peking bude odvetou proti českým společnostem působícím v Číně, pokud by vyšší český zákonodárce pokračoval s plánovanou návštěvou na Tchaj-wanu.

Dopis z 10. ledna naznačoval, že by české společnosti působící v pevninské Číně, jako je dceřiná společnost Volkswagen Škoda Auto a půjčovatelská skupina Home Credit, utrpěly, pokud by pak na návštěvu ostrova vystoupil mluvčí Senátu Jaroslav Kubera.

Kubera zemřel dříve, než mohl podniknout návštěvu. Jeho nástupce, Miloš Vystrčil, bude pravděpodobně tlačit na Čínu, aby nahradila velvyslance, a Babiš by takovou poptávku podpořil, informovala Česká televize.

„Tento muž je velmi výrazný a to, co napsal, to je absolutně nepřijatelné, musíme to odmítnout,“ citovala Česká televize Babiš.

Diplomatické vazby mezi oběma zeměmi se loni ochladily, když městské úřady v Praze projevily podporu Tibetu a požadovaly změny dohody o meziměstském partnerství s Pekingem ohledně odkazu na čínskou politiku vůči Tchaj-wanu. Informujem portál CNA.

Čína opustila dohodu a Praha místo toho uzavřela partnerství s Taipei, hlavním městem Tchaj-wanu. Čína považuje Tchaj-wan za součást svého území a prosazovala model „jedna země, dva systémy“, který Tchaj-wan odmítá. Babisova vláda opakovaně prohlašuje, že dodržuje politiku jedné Číny.

Přejít nahoru