Dopravní podnik Prahy upravuje jízdní řády autobusových linek. Je za tím méně cestujících

Od soboty 28. března dochází k dalším úpravám jízdních řádů autobusových linek PID v Praze. Jde o to, že cestující veřejnost nemá tak veliký zájem o přepravu v MHD. Hromadnou dopravu využívá až o 80 % méně cestujících.  Z poloprázdninového omezení tak nasadila Praha „letní“ provoz, což znamená oproti současnému stavu mírné prodloužení intervalů u dalších 46 linek, především v ranní špičce všedních dnů. Jak se v tiskové zprávě Magistrátu Prahy uvádí, na některých linkách budou prodlouženy intervaly také v pracovní dny dopoledne a o víkendech (zpravidla z 15 na 20 minut). Na 13 dalších denních linkách bude zkrácen provoz do 22:30 hodin. Jedná se pouze o trasy, kde je možné využít dalších souběžných linek.

Od pondělí 30. března navíc dojde z důvodu minimálního využití také ke zrušení vložených vlaků ve všední dny dopoledne a v podvečer na lince S9 mezi pražským Hlavním nádražím a Říčany. Interval v těchto obdobích tak bude na lince S9 prodloužen z 15 na 30 minut.

Všechna ostatní dosavadní opatření v provozu pražské MHD zůstávají i nadále v platnosti (prázdninový provoz u metra a denních tramvají, zkrácený provoz vybraných denních linek tramvají a autobusů cca do 22:30 hodin, víkendové intervaly nočních linek stejné jako ve všední dny).

Mimo provoz i nadále zůstává nostalgická tramvajová linka 23 a také lanová dráha na Petřín. Odloženo bude také zahájení provozu sezonních vlakových linek včetně dětského výletního vlaku Cyklohráček. Prozatím nevyjede ani brdský Cyklobus.

„Celkově se pohyb lidí po městě utlumil na minimum. Lidé jsou zodpovědní a po městě cestují minimálně. S vyhlášením nouzového stavu nebyl propad tak rapidní, ale po zákazu pohybu osob bylo vidět velké snížení počtů cest Pražanů po městě,“ řekl náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast dopravy Adam Scheinherr. U individuální automobilové dopravy jsou změny zřejmé na první pohled. Celkově se v Praze pohybuje oproti normálu přibližně o třetinu řidičů méně. V centru města se jedná o úbytek 34,8 % a ve zbytku města pak o 29,2 %.

(SCa)

Přejít nahoru