Havlíček: Letadla Smartwings ve vzduchu, zahajujeme letecký most do Číny

Český ministr dopravy Karel Havlíček dnes ráno na Twitteru informoval, že ochranné pomůcky v Česku budou. Ve svém příspěvku uvádí, že ministerstvo dopravy ve spolupráci s ostatními rezorty zahajuje letecký most s Čínou. Letecká společnost Smartwings obdržela zahraniční povolení a jejich sedm letadel bude navážet respirátory, roušky a další zdravotnický materiál.

„Letadla Smartwings ve vzduchu. Ministerstvo dopravy ve spolupráci s ostatními rezorty zahajuje letecký most s Čínou. Smartwings již obdržel zahraniční povolení a bude průběžně točit celkem sedm letadel a navážet respirátory, roušky a další zdravotnický materiál,“ uvádí Havlíček ve svém příspěvku.

Rychlotesty na koronovirus
Na vojenské letiště Praha-Kbely již včera v noci po 2:30 přistál vojenský speciál, na jehož palubě bylo 150 000 rychlotestů na nový typ koronaviru. Letoun přiletěl z čínského Šen-čenu. Již dříve ministr zdravotnictví Adam Vojtěch uvedl, že testy budou mimo jiné určeny pro obyvatele uzavřených obcí.

Armádní Airbus A-319 do Číny odletěl v pondělí ráno s mezipřistáním v ruském Novosibirsku. Z čínského Šen-čenu vzlétl v úterý po poledni, v noci na něho na letišti čekali ministři obrany Lubomír Metnar, vnitra Hamáček a zdravotnictví Vojtěch.

Ministři o příletu letounu informovali na sociálních sítích. Jan Hamáček se na Twitteru podělil fotografií přímo z letiště.

Situace v Česku
V České republice je už 522 pozitivních případů nákazy koronavirem.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch včera odpoledne uvedl, že pět nemocných se nachází ve vážném stavu. Jeden pacient je napojen na mimotělní oběh, čtyři další jsou na umělé plicní ventilaci.

Mezi nově nakaženými v Praze jsou dvě děti, oznámili hygienici na své webové stránce.

Česká vláda se včera uchýlila k dalšímu kroku. Od půlnoci platí zákaz vycházení bez roušky. Vláda tak vyhověla všem, kteří v poslední době volali po povinném nošení roušek.

Další opatření vláda zaměřila na seniory, kteří patří k nejrizikovější skupině při nákaze koronavirem. Podle nového nařízení tak budou potraviny, drogerie a lékárny v době od 10 do 12 hodin vyhrazeny pouze pro důchodce nad 65 let.

V daném čase tak podle nařízení vlády může být v obchodech kromě důchodců přítomen jen personál prodejny. Opatření vstoupilo v platnost dnes 19. března.

zdroj: cz.sputniknews.com

Přejít nahoru