Humanitární bombardování. Vzpomínáte, paní Šojdrová? Zdeněk Zbořil se s tím nemazal

Vláda posílá tisíce Čechů do karantény. Od soboty musí všichni lidé, kteří se vrátí z Itálie, kontaktovat lékaře. A ten nejspíš rozhodne, že by měli zůstat dva týdny doma. Pokuta při nedodržení může být až 3 miliony korun. „Člověk, který od soboty 7. března se vrátí z území Itálie, musí zůstat doma, kontaktovat telefonicky svého lékaře. Všichni tito navrátivší dostanou v pondělí SMS zprávu s pokynem kontaktovat telefonicky praktické lékaře, kteří od pondělí vystaví e-neschopenky, aby zůstali dotyční dva týdny doma,“ upřesnil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

„Je to mimořádná situace, a ta vyžaduje mimořádná opatření. Zda jsou všechna vhodná, potřebná a užitečná, neumím jako laik posoudit. Proto mne zajímá jen to, jakou pozornost tomu věnují média se schopností šířit informace o těchto opatřeních s rychlostí světla. A také různí politici, kteří pochopili, že jim strach z neznámého a šíření paniky umožní vstoupit na scénu, která je nepotřebuje. Nekritické hromadění zpráv o čemkoli, co souvisí, a dnes dokonce i nesouvisí s infekcí prezentovanou neznámým jménem a kódovým znakem, jejichž sdělení málokdo rozumí, je ale podle mého názoru nebezpečnější než nemoc samotná,“ komentuje politolog Zdeněk Zbořil.

Italská vláda dala od neděle celou Lombardii a dalších čtrnáct regionů do karantény. Více než šestnáct milionů lidí v Itálii je tak v izolaci. Po internetu kolují záběry, kdy se lidé ještě před nařízením snažili ze země utéct do bezpečí. Mezitím se strhla mela na Facebooku premiéra Babiše, když mu uživatelka, která se vrací z lyží z Itálie, vzkázala, že mu na karanténu „kašle“. „Vy rozhodně nebudete rozhodovat o tom, jestli budu v karanténě, protože musím dohnat resty po dovolené. Strčte si svoje nesmyslné předpisy za klobouk. Nehodlám se jimi řídit, stejně jako vy ignorujete české i evropské zákony,“ napsala mimo jiné.

„Nevím, čeho ta paní chtěla dosáhnout a zda si uvědomuje, co nám vlastně říká. Je to jen projev u nás doma typického kdochcecochcismu, kterému popleteně říkáme svoboda a demokracie. Snad by se autorka tohoto výroku měla podívat na nějaký americký film a dozvěděla by se, že v prvních řadách bojovníků i padlých při řešení mimořádných situací jsou policie a armáda, které se starají o dodržování pořádku, zákonů a nařízení. Za situace, která je považována za válečnou, se tam dokonce nejen zatýká, ale i střílí,“ uvedl politolog. „Protože předpokládám, že dnes tak populární lyžařka nemluvila jen o klobouku, který Andrej Babiš nenosí, tak by si své nespravedlivé rozhořčení měla schovat pro případ své obhajoby před nějakým orgánem státní moci. Jak říká pan předseda Ústavního soudu dr. Rychetský a Milion chvilek pro demokracii, jde nám přece mj. také o právní stát,“ dodal.

Co kdybychom rozhodný okamžik spojili s rozhodnutím orgánů EU?
Zbyněk Stanjura v Otázkách Václava Moravce na ČT konstatoval, že vláda situaci komunikačně nezvládla. „Mohla opatření s karanténou vydat s okamžitou platností a pak by nikdo nemusel závodit o jedinou minutu.“ „Tento případ ukazuje, že PR v této situaci prostě nestačí,“ tepal vládu Stanjura. „Nedělat deset tiskovek denně, nedělat PR,“ řekl jasně Stanjura.

„Je to jedna ze slovních perel pana poslance Stanjury, kterými je pověstný. Co myslí tím výrokem s okamžitou platností? Kdy ten okamžik 0 nastal? Při první zprávě z čínského Wu-chanu, které nevěříme jen proto, že je v Číně, nebo věříme jen proto, že nám ji sdělila reportérka ČT Šámalová? Nebo tehdy, když se objevily první případy onemocnění v Itálii, v Rakousku? Anebo měla vláda čekat, až k nám vítr zavane nějaký názor ze Spojených států, sousedního Německa nebo Rakouska? A co kdybychom ten rozhodný okamžik spojili s nějakým rozhodnutím orgánů EU? To by před virem prchající občané ČR dokonce mohli zvolnit krok,“ reagoval politolog. „Takže si myslím, že o příležitost ukázat, jak na to, nechce přijít zejména pan poslanec ODS,“ dodal.

Stanjura připomněl i další případ. Tlaku byla vystavena paní z Prahy 6, která se nechala soukromě otestovat a nákaza se potvrdila. Přitom byla nejprve odmítnuta svým lékařem, a to proto, že nenavštívila rizikovou oblast. Stejně tak byla odmítnuta na infolince Státního zdravotního ústavu. „Nevím, co to bylo za laboratoř. Mělo by to být supervizováno, abychom měli stoprocentní jistotu, že ty výsledky budou spolehlivé. Není možné, aby se každý testoval, jak uzná za vhodné,“ reagoval tehdy Vojtěch.

„Systém organizace k opatření se vytvářel za pochodu. Ono to při dramatických zprávách o českém zdravotnictví není jednoduché rozhodnout, kdo může a kdo nemůže, kdo bude platit a komu to zaplatí pojišťovna. Vytvářela se norma s celostátní působností a bylo třeba, vzhledem k zákonu o ochraně zdraví, věnovat pozornost také tomu, které zařízení a který lékař mohou nákazu testovat, ověřovat a také si za to nechat zaplatit. Pustit žilou uměl už ve středověku kdejaký ranhojič, ale od té doby přece jen způsoby stanovení diagnózy a její evidence pokročily,“ říká Zbořil.

Na páteční tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch oznámil, že doktorka ze soukromé kliniky je v Nemocnici Na Bulovce. Vzorky podle něj odebírala nestandardně. Lékařka ale pro deník Právo jeho tvrzení popřela. Vojtěch se za svá slova omluvil. Jenže věc měla dohru opět v přímém přenosu. Na tiskové konferenci vyslýchal premiér ministra, od koho konkrétně nepravdivou informaci dostal. Za to byl kritizován jak Babiš, tak Vojtěch.

„Záznam jsem neviděl, ale jsem trochu nejistý, když se dovídám, že něco bylo napsáno v Právu. I když vím, že už dávno není Rudé. Nevím ani, kolik času má předseda vlády a ministr zdravotnictví na to, aby se věnovali a dokázali analyzovat mediální zběsilost okolo koronaviru. Snad se ale ještě může předseda vlády svého ministra zeptat, odkud takovou informaci má nebo nemá. Kdyby to pan Vojtěch považoval za ponižující, jistě by nám to už dávno, ne třeba okamžitě, jak by si představoval pan Stanjura, řekl,“ podotýká Zbořil.

A jak zvládá komunikaci týkající se koronaviru ministr Adam Vojtěch a premiér Andrej Babiš? „Komunikace je předávání a výměna informací mezi nejméně dvěma subjekty sdělení. A to v zájmu porozumění. Můj osobní nedůležitý dojem je, že to panu premiérovi a panu ministrovi jde, jen ta druhá strana se někdy chová, jako kdyby neslyšela,“ říká politolog.

„Neumím si představit, co by vláda měla dělat více“
Některé obce kvůli šířící se nákaze ruší veřejné akce, školy omezují výuku a nemocnice zakazují návštěvy. Dnes začne Česká pošta roznášet miliony informačních letáků. Dezinfikují se vozidla hromadné dopravy. Premiér Babiš zdůraznil, že udělá všechno pro to, aby se virus v Česku nešířil tak nekontrolovaně jako v Itálii. Proto bude policie od pondělí namátkově kontrolovat občany, kteří budou přijíždět do naší země. Ministerstvo zahraničí v reakci na rozsáhlé karantény v Lombardii a jinde nedoporučilo cestovat do celé Itálie. Premiér Andrej Babiš v České televizi řekl, že Itálie by měla zakázat svým občanům cestovat do dalších zemí Evropy. Čechy v Itálii, včetně těch, co tam pracují, vyzval k návratu. Od minulého čtvrtka je přerušené letecké spojení mezi Českou republikou a severoitalskými regiony a Jižní Koreou.

„Neumím si představit, co by vláda měla dělat více. Tato její vámi vyjmenovaná rozhodnutí sice můžeme kritizovat, jedno po druhém, ale jejich kritici by mohli přijít s nápadem, co udělat jiného. To, že diváci nesmějí na biatlon do Nového Města, je sice citově i materiálně bolestné, ale alespoň to někomu ušetřilo rozčarování z vystoupení českých reprezentantů. Když ale biatlon, proč ne utkání v kopané nebo hokeji, ačkoliv tam nechodí zdaleka tolik diváků?“ komentuje politolog.

zdroj: parlamentnilisty.cz

Přejít nahoru