Namísto balíku trojský kůň

Jak Česká pošta ve své tiskové zprávě zdělila, hromadí se jejich zákazníkům podvodní maily. Ti dostali do elektronické pošty maily, které v předmětu zprávy obsahují poznámku: „Nemohli jsme doručit váš balíček“. Česká pošta předpokládá, že pravděpodobné jsou i další varianty tohoto oznámení.

“Upozorňujeme naše zákazníky a všechny ostatní uživatele, aby na podobné zprávy neodpovídali a nepokoušeli se otvírat dané přílohy. Existuje zvýšené nebezpečí napadení počítače či mobilního zařízení škodlivým softwarem, případně zneužití osobních údajů či finanční ztráty”, varuje Česká pošta.

Obdobný podvod klienti České pošty zaznamenali také v e-mailu s upozorněním na nedoplatek nebo s výzvou o doplnění osobních údajů. Autoři těchto e-mailů se vydávali za Českou poštu. Po příjemcích žádali zaslání nedoplatku nebo stažení souboru z přílohy a vyplnění osobních údajů.

Česká pošta nedávno také varovala také před fiktivní soutěží o mobilní telefon iPhone 11. Na mobilních telefonech a stránkách sociální sítě Facebook se objevovaly formou reklamy klamavé zprávy s logem České pošty. Podvodná hra se projevovala i formou žádosti o úhradu poštovného (51,- Kč).

Česká pošta není autorem těchto zpráv, její logo je použito neoprávněně. Už dříve podala trestní oznámení na neznámého pachatele a v tuto chvíli podniká veškeré kroky, aby zobrazování této zprávy spojené se jménem České pošty zabránila.

(SCa, il.foto: ceskaposta.cz)

Přejít nahoru