Turecko vyhrožuje Řecku válkou …

Rezoluce Rady bezpečnosti OSN jsou závazné pro všechny členské státy. Turecké lodě byly opakovaně přistiženy při nelegálním pašování dokonce těžkých zbraní. Do Libye Ve vodách kolem Libye provádí námořní blokádu k vynucení embarga lodě pod vlajkou EU.

Počátkem dubna však místo hlídkování lovily migranty a převážely je na řecký ostrov Kréta. V době, kdy unijní lodi vykládaly migranty vzniklou mezerou proplul konvoj tureckých nákladních lodí doprovázených 8 fregatami tureckého vojenského námořnictva. Jedna fregata raketami zaútočila na pozice Libyjské národní armády (LNA) vedené polním maršálem Chalífou Haftarem, čímž bylo fakticky ukončeno několikaměsíční příměří sjednané OSN. Z ostatních tureckých lodí se vzápětí vylodily tisíce džihádistů ze Sýrie a tureckých vojáků, které Erdogan vyslal na pomoc islamistickým milicím vedeným samozvaným libyjským „premiérem“ Faízem Sarrádžem. Džihádisté se poté pokusili o útok k proražení blokády kolem Tripolisu v níže je drží LNA. Pří útoku islamistům pomáhaly turecké stíhačky F-16.

Minulý týden řecké lodi ve svých teritoriálních vodách zadržely další tureckou loď vezoucí těžké zbraně do Libye. Řecká vláda podle serveru el.gr v sobotu vyhlásila zákaz přeletů přes své území všech letadel směřujících do Libye. Všem lodím mířícím do Libye Řecko zakázalo plavbu ve svých pobřežních vodách. Zákaz je fakticky namířen proti tureckým lodím a vojenským letadlům. Žádná jiné země totiž momentálně neporušuje embargo OSN zbrojní dodávky do Libye.

Včera turecká vláda řeckou uzávěru k vynucení rezoluce Rady bezpečnosti OSN označila za „námořní pirátství“. V mezinárodní navigační příručce NAVTEX turecké navigační služby varovaly před řeckým loďstvem údajně ohrožujícím civilní plavidla. V závěru oznámení NAVTEX 20051/20 turecká navigační služba varuje před plavbou kolem řeckých ostrovů s tím, že turecké vojenské vojenské námořnictvo a pobřežní stráž připravuje operaci k zajištění volného průjezdu v Egejském moři a středomoří.

Řecká vláda na něj podle serveru pronews.gr reagovala vysláním dalších vojenských plavidel do oblasti. Tentokrát mají podle rozkazů z ministerstva obrany povoleno v případě narušení pobřežních vod zahájit ostrou palbu. Řecká vláda ve zvláštní depeši zaslané do Ankary varovala, že turecké vojenské lodi mířící do Libye nebo narušující řecké pobřežní vody mohou být řeckým námořnictvem potopeny. Turecko totiž již řadu měsíců provádí vojenské provokace proti Řecku. Turecké vojenské lodi a ponorky soustavně narušují řecké pobřežní vody. Do nedávna tak činily v rámci snahy umožnit migrantům průnik do Řecka. V poslední době si přes řecké pobřežní vody zkracují cestu při pašování zbraní do Libye.

Řecko a Turecko se nyní pohybují na hraně války. Řecká rozvědka přinesla informace, že Turci připravují námořní invazi migrantů na řecké ostrovy. Část z nich by dokonce měla být infikována virem COVID-19 s cílem jeho rozšíření na strážce hranic i na civilní obyvatelstvo. V tom případě by migranti byli použiti jako biologická zbraň. Řecké tajné služby navíc získaly informace o tom, že v Turecku probíhá přestavba tankerů na lodě k pašování migrantů. Jeden z tureckých tankerů byl z rozvážení migrantů do Řecka a Itálie usvědčen. Dalšímu z nich řecké loďstvo v neděli znemožnilo plavbu ve svých teritoriálních vodách a nařídilo mu návrat do Turecka.

Incident s tankerem obsahujícím zvláštní skrytou kajutu s migranty, který byl vrácen do Turecka, vláda v Ankaře označila za porušení mezinárodního práva. Včera večer turecká vláda požádala NATO, aby přinutilo Řecko umožnit tureckým lodím volnou plavbu kdekoli v Egejském a středozemním moři. Zřejmě včetně řeckých teritoriálních vod. Turecká žádost zaslaná do centrály NATO v Bruselu fakticka znamená, že Turecko požaduje, aby mu NATO umožnilo pašovat migranty do EU a zbraně do Libye. Členem NATO je kromě Turecka i Řecko.

Autor Ivan David je europoslancem za hnutí SPD.

Přejít nahoru