Malta varuje: EU musí jednat dříve, než se naše moře stane vodním hrobem

Kromě této doby je scéna připravena na horší krizi.

Nekontrolovaná občanská válka v Libyi hrozí nejen uvolněním tisíců migrantů po Středomoří, ale koronavírus přidal další, krutější dimenzi.

Malta je chycena mezi Scyllou, že ji ohromily tisíce zoufalých lidí, kteří se snaží opustit peklo, do země naděje, a Charybdi, kteří ztratí kontrolu nad epidemií COVID-19 právě v okamžiku, kdy je na Maltě dosaženo vrcholu infekce.

Na tomto pozadí je Malta zoufale žádána, aby Evropská unie dodala Libyi potraviny a zásoby v hodnotě 100 milionů EUR v naléhavé humanitární misi na záchranu životů a pokus o stabilizaci hlavního města Tripolisu a jeho přístav.

Cílem této pomoci by bylo bojovat proti humanitární katastrofě v Tripolisu, odrazovat od obchodování s lidmi a dostatečně stabilizovat město, aby odradilo žadatele o azyl od riskovat jejich životy ve Středomoří. Píše Times of Malta.

Ve skutečnosti je to jen část řešení. EU již čerpá miliony do země zdecimované válkou.

Existuje však jeden hlavní problém: nutit žadatele o azyl k pobytu v tranzitní zemi, která nedodržuje lidská práva, bude znamenat pouze další vykořisťování a utrpení. Mnoho z nich spolupracuje v těch nejstrašnějších zadržovacích táborech.

Renomované organizace, jako je UNHCR, hovoří o mučení a vydírání, které uprchlíci utrpěli v oficiálních a neoficiálních věznicích v Libyi. Stejní uprchlíci nemohou v Libyi požádat o jakoukoli formu azylu.

Itálie a Malta minulý týden oznámily, že kvůli pandemii již nemohou být pro zachráněné migranty považovány za „bezpečnostní místa“.

Přejít nahoru