Jak přestat kouřit: Zkuste osvědčené bylinky

Jak přestat kouřit? Jde o velmi záludný oříšek. Abyste se cigaret zbavili navždy, chce to mít především pevnou vůli. Máme pro vás několik osvědčených tipů, jak přestat kouřit, díky kterým bude vaše odvykání jednodušší. Pokud chcete, aby vás cigarety přestaly ovládat, pomohou vám i některé přírodní přípravky.

Jak přestat kouřit? Mějte pádný důvod
Jestli stále přemýšlíte nad tím, jak přestat kouřit, v prvé řadě byste měli mít pádný důvod k tomu, proč se navždy vzdát cigaret. Děláte to pro své zdraví? Kvůli svým blízkým, které vaše kouření obtěžuje? Anebo se ze své závislosti chcete vymanit z finančních důvodů? Určete si zkrátka pádný důvod, který vás bude při odvykání motivovat k tomu, abyste na cigarety již nikdy nesáhli.

Připravte se na abstinenční příznaky
Pokud hodíte cigarety do koše s tím, že už je po všem, tak to tak rozhodně není. Počítat byste měli s tím, že se dostaví abstinenční příznaky. Chuť zapálit si budete mít zejména při činnostech, které jste měli spojené s cigaretami. Jde například o pití kávy, polední přestávku v práci nebo stresové situace.

Pokud si stále pokládáte otázku, jak přestat kouřit, počítejte s tím, že je to běh na dlouhou trať. Když vás přepadne chuť na cigaretu, zkuste ji nahradit žvýkačkou nebo bonbonem, anebo si běžte vyčistit zuby. V boji proti kouření vám pomohou také tyto bylinky:

Nikotinové tablety nahraďte lékořicí
Bývalí kuřáci, kteří mají chuť zapálit si, často své abstinenční příznaky řeší nikotinovými žvýkačkami nebo náplastmi. Přírodní alternativou nikotinových žvýkaček jsou například pastilky z lékořice lysé. I díky této bylince ovládnete svou chuť po cigaretách.

Kajenský pepř snižuje chuť na cigaretu
Jestliže stále řešíte, jak přestat kouřit, vyzkoušejte také kajenský pepř. Přidávejte jej do jídla, anebo špetku kajenského pepře rozmíchejte ve vodě, kterou vypijte. Toto koření způsobuje znecitlivění sliznic a také snižuje chuť na kouření cigaret.

Jak přestat kouřit? S odvykáním pomůže i kozlík lékařský
Při odvykání kouření vsaďte také na kozlík lékařský. Tato bylinka má dopad na chuťové receptory. Právě díky ní se pro vás chuť cigaret stane velmi nepříjemná. Kozlík lékařský navíc snižuje napětí, úzkost i stres, takže vám při odvykání napomůže s psychickou pohodou.

Cigarety vám přestanou chutnat také díky užívání puškvorce obecného. Žvýkejte jeho sušený kořen, kdykoliv vás přepadne chuť na cigarety. Při odvykání vám pomůže rovněž lobelka nadmutá, která zapříčiní, že cigaretový dým vám přestane vonět.

Oporou jsou i bylinky na srovnání psychiky
Jak přestat kouřit je velmi náročná záležitost, která dopadá zejména na psychický stav. Nervozitu spojenou s nedostatkem nikotinu vám pomůže odstranit například třezalka tečkovaná. Úzkosti a nervozitu spojené odvykáním spolehlivě odežene také srdečník obecný nebo šišák bajkalský.

Při odvykání své tělo detoxikujte
Pokud dáváte cigaretám navždy sbohem, nezapomeňte také své tělo kompletně detoxikovat. Je důležité, abyste ze svého organismu odstranili odpadní a toxické látky, které se v něm hromadily během několik let až desetiletí kouření. Detoxikaci svého těla podpoříte například díky užívání zeleného ječmene, chlorelly nebo spiruliny.

Další tipy, jak přestat kouřit
– Vyhýbejte se stresovým situacím, kvůli kterým byste měli chuť si zapálit.

– Změňte své návyky. Například místo kávy k snídani si dejte raději zelený čaj. Vyhýbejte se také konzumaci alkoholu, u kterého jste byli zvyklí si zapálit.

– Co vám dále pomůže s tím, jak přestat kouřit? Na odvykání nebuďte sami. O tom, že přestáváte kouřit informujte svou rodinu a přátele. Budou vám oporou.

– Zaměstnávejte své ruce, ve kterých byste chtěli podvědomě držet cigaretu. Hrajte si s propiskou či s náramkem na zápěstí nebo si pořiďte antistresový míček.

– Odstraňte ze své blízkosti všechny věci, které vám připomínají kouření. Jde například o popelníky nebo zapalovače.

– Přestaňte chodit do kuřácké společnosti. Začněte vyhledávat tzv. nekuřácké zóny (knihovny, kina, divadla či obchody), ve kterých máte jistotu, že na cigarety nenarazíte.

– Začněte sportovat. Pravidelná fyzická aktivita pozitivně ovlivní vaše zdraví, ovšem zapříčiní i to, že nebudete na kouření tolik myslet. Sportování vám také zlepší náladu a odplaví nadbytečný stres.

– Přišli jste už na to, jak přestat kouřit? Rozhodně neusínejte na vavřínech a ve svém snažení pokračujte i nadále. Nezapomeňte se ovšem odměňovat za úspěchy. V dalším odvykání vás bude motivovat, když si každý týden bez cigaret něco malého koupíte pro radost.

zdroj: energiezivota.com

Přejít nahoru