Mimořádná zpráva: Polský vědec uspěl při určování genomu koronaviru od polského pacienta

Tisková mluvčí univerzity Beata Czechowska-Derkacz uvedla, že „objev umožní vědcům z celého světa zohlednit Polsko ve svých epidemiologických šetřeních na COVID-19. Je to důležitý příspěvek k rozpoznání molekulárního vývoje viru, který může v budoucnu přispět k nalezení vakcíny a léků, které se s ní vypořádají. Je to první polský příspěvek k 5 000 sekvencím zaznamenaným vědci z celého světa. “

Dr. Rąbalski je biotechnolog se specializací na očkování. Genom obsahuje důležité informace o tom, jak virus klame lidské tělo a úspěšně oslabuje jeho imunitní systém.

Podle mluvčího univerzity nám dekódování viru umožňuje lépe porozumět jeho složení a jeho evolučnímu a geografickému původu. Píše portál RMX.

Práce také zahrnovala použití bioinformatických protokolů používaných vědci ARTIC ke shromažďování genetických údajů během epidemie ebola v Africe.

„Genetický materiál musí splňovat mnoho kvantitativních a kvalitativních norem, aby mohl být dekódován. V případě virů s vláknem RNSA musíme použít metody množení genetického materiálu. To znamenalo pěstování viru v laboratoři. Nyní díky biomolekulárním pokrokům můžeme tento požadavek zkrátit a obejít, “vysvětlil Dr. Rąbalski.

Přejít nahoru