Antiruská kolektivní paranoia připomíná začátek Druhé světové války

Neuběhly ani čtyři roky od chvíle, kdy americké tanky opustily německou zemi, a už se opět vrátily, píše Epoch Times. „Tak je přivítáme trojnásobným hip-hip-hurá!”, ironizuje autor článku Hubert von Brun.

V rámci operace „Atlantická rozhodnost” vojenský kontingent USA, složený ze 4000 vojáků a 2500 jednotek techniky, nejdříve přesunuli do Polska a odtud ho rozdělí po Pobaltských zemích. A to vše proto, že v těchto státech se bojí „ruského nebezpečí” a ve Washingtonu považují za svou povinnost ochránit „východoevropské přátele”, vysvětluje německý novinář.

Ale s realitou nemají tyto obavy nic společného, pokračuje ET. Proč by měl ruský prezident Putin riskovat konfrontaci se Západem kvůli tomuto území, nechápe autor. „Kvůli dobývání území se už dávno války nevedou”. Vše to připomíná „kolektivní paranoiu”, vyvolanou událostmi, které se staly před, během a po Druhé světové válce, uvažuje von Brun.

Autor připomněl, že po rozpadu Sovětského svazu Západ porušil svůj slib o nerozšiřování NATO směrem na východ a také smlouvu o zákazu umísťování zahraničních vojsk a jaderných zbraní na území bývalé NDR.

USA a NATO, přesvědčené, že jsou „morálkou a svědomím celého světa, pokračují ve hře s označenými kartami”. Například umísťují vojska ve Východní Evropě na takzvaném „rotačním principu”. Vojáci se vymění, ale technika zůstává, vysvětluje von Brun: „Vydávat takový přístup za „vklad do upevnění míru” je vrcholem drzosti.” Přitom Rusové to nepozorují se založenýma rukama, pokračuje ET. Už před summitem NATO ve Varšavě Moskva informovala o odvetných opatřeních, týkajících se zvyšování vojenského potenciálu na západě a jihozápadě země. „Pokračujte v tomtéž duchu, pane Stoltenbergu, a někdy můžete rozpoutat třetí světovou”, píše novinář.

Už v roce 1939 Polsko sehrálo více než pochybnou roli na začátku Druhé světové války, přičemž za aktivní podpory z Londýna, připomíná novinář. V březnu toho roku byla vyhlášena všeobecná mobilizace, což se v podstatě rovnalo vyhlášení války.

„Má cenu to srovnávat se současností? Dnes, stejně jako tehdy, cíl spočívá v tom, aby německá a ruská vojska se ocitla přímo jedno proti druhému a nakonec provedla vzájemný masakr. Ten, kdo to pochopil, lépe chápe i to, co se děje dnes”, píše autor v závěru článku. Článek vyšel v roce 2017.

 

zdroj: freeglobe.cz

Přejít nahoru