Jak nakrmit deset miliard lidí: Laboratorní hamburgery „z čistého masa“ jsou budoucností potravin

Světová lidská populace dosáhla v březnu 2016 7,4 miliardy, přičemž v říjnu 2011 dosáhla 7 miliard. Očekává se, že v roce 2050 dosáhne 9,7 miliardy, což vyvolává otázku, jak vyrobit dostatek jídla pro všechny.

Bruce Friedrich, výkonný ředitel Institutu dobrých potravin, řekl pro Radio Sputnik, že současné metody zemědělské výroby využívají energii neefektivně.

“Současné techniky dávají do zvířete nejméně devět kalorií, abychom získali jednu kalorii zpět ve formě těla tohoto zvířete. Potřebovali bychom asi pět dalších planet, abychom nakrmili 9,7 miliard lidí, kdybychom je chtěli nakrmit všechny stejně jako zvíře maso, jak lidé dnes jedí, “řekl Friedrich.

Friedrich řekl, že existují dva způsoby výroby nových druhů masa. Jedním z nich je „rostlinné maso“, které k napodobování masa používá lupinu, sóju, pšenici nebo jinou vegetaci. Druhým je revoluční „čisté maso“ vyrobené z živočišných buněk.

„Čisté maso je ve skutečnosti maso, berete buňky z kuřete nebo krávy a pěstujete je přidáváním cukrů místo jejich pěstování u zvířete,“ vysvětlil.

Friedrich řekl, že výroba masa bude téměř stejně snadná jako vaření piva, a mohla by se provádět téměř kdekoli.

Mohl bys jít do hospody a oni tam mají pivní fermentor, který by mohli  udělat s masem. Vypadalo by to v podstatě stejně. Mohli byste mít jeden tank, který vaří pivo, a druhý tank, který v podstatě pěstuje maso. “

Friedrich uvedl, že myšlenka rostlinného a čistého masa je u spotřebitelů velmi oblíbená a že investoři do fronty investují do těchto technologií. Některé z novějších firem, které je vyvíjejí, „Impossible Foods“, „Beyond Meat“ a „Hampton Creek Foods“, mají hodnotu více než 2 miliardy dolarů.

“Je to opravdu budoucnost potravin; jedná se o renesanční technologie, které vzlétly v posledních několika letech.”

V roce 2012 zveřejnili vědci Stockholmského mezinárodního vodního institutu (SIWI) studii, která varuje, že aby lidé mohli řádně přidělit světové zdroje vody, budou muset do roku 2050 jíst maso téměř úplně.

„Na současných kulturních půdách nebude dostatek vody k produkci potravy pro očekávanou populaci v roce 2050, pokud budeme sledovat současné trendy a změny směrem ke stravování běžným v západních zemích (3 000 kcal na hlavu, včetně 20% kalorií pocházejících ze zvířat) proteiny), “napsali ve své zprávě nazvané„ Krmení žíznivého světa: výzvy a příležitosti pro budoucnost bezpečnou pro vodu a potraviny. “

“Bude však dostatek vody, pokud bude podíl živočišných potravin omezen na 5 procent z celkového množství kalorií a pokud bude dobře organizovaný a spolehlivý systém obchodu s potravinami překonat značné regionální deficity vody,” uvedli vědci.

Přejít nahoru