Koronavirus Varování: Proč vědci říkají majitelům koček, aby chovali své domácí mazlíčky uvnitř

Britská veterinární asociace uvedla, že „majitelé by se neměli bát“ z jakéhokoli rizika infekce jejich domácími mazlíčky. Současné důkazy však naznačují, že kočky mohou být schopny zachytit virus z jiných koček.

Dr. Angel Almendros z City University v Hongkongu pro BBC News řekl: „Neexistuje jediný případ, kdy pes nebo kočka infikuje člověka infekcí COVID-19.“

Řekl: „Procvičujte si dobrou hygienu rukou, pokuste se udržovat kočky uvnitř.”

“Vyhněte se zbytečnému kontaktu se svými domácími mazlíčky, jako je objímání nebo umožnění jim olíznout si obličej, a nedotýkejte se psů jiných lidí, když jste na procházkách.”

Dr. Angel Almendros v nedávném příspěvku na toto téma citoval případ 17letého psa v Hongkongu, který byl pozitivně testován na COVID-19.

Byl považován za infikovaného jeho majitelem a pes byl později propuštěn z testování poté, co byl odstraněn virus.

Krátce po svém propuštění pes tragicky zemřel, pravděpodobně v důsledku stresu vyvolaného testovacím procesem, tvrdili veterinář v Hongkongu.

“Stejně jako v předchozím ohnisku Sars-Cov v Hongkongu, v roce 2003, kde bylo nakaženo několik domácích zvířat, ale nikdy se jim neublížilo, neexistuje důkaz, že by psi nebo kočky mohli onemocnět nebo infikovat lidi.” Informuje portál Express.co.uk.

Probíhá další výzkum, který zkoumá, jak by se virus mohl šířit z člověka na zvířata.

Přejít nahoru