Ve Švédsku je tolik expertů. Prečtěte si skutečný důvod proč Švédsko ignoruje opatření proti koronaviru jako zbytek Evropy?

Smrtící virus nyní infikoval téměř tři čtvrtiny milionu lidí na celém světě, včetně 3 700 Švédů, ale školy, školky, bary, restaurace, lyžařská střediska, sportovní kluby a kadeřnictví zůstávají otevřené, týdny poté, co se vše uzavřelo v sousedních zemích, jako je Dánsko a Norsko. Univerzity byly zavřeny a v pátek vláda zpřísnila zákaz událostí tak, aby je omezila na ne více než 50 lidí, ale v posledních dnech došlo k významnému nárůstu počtu obětí, o třetinu za jediný den.

Podle údajů Eurostatu je více než polovina švédských domácností samostatně výdělečně činná, přičemž nejčastější věk se pohybuje mezi 18 a 19 lety, v porovnání s průměrem EU 26. Píše portál Express.cu.uk.

Bjorn Olsen, profesor infekčních chorob na univerzitě v Uppsale, věří, že toto je klíčové pro omezení dopadu.

Minulý týden řekl pro BBC: „Máte-li domácnost s několika generacemi, samozřejmě se rychle rozšíříte.”

“Ve Stockholmu, ve velkých městech ve Švédsku, žije spousta svobodných lidí, což by mohlo trochu zpomalit tempo.”

Jiní odborníci se domnívají, že švédská kultura je také klíčovým faktorem tohoto rozhodnutí.

Autor Lola Akinmade Akerstrom dodal: „Pokud jde o sociální distancování, Švédové to již mají dáno a přirozeně si navzájem dávali tuny fyzického prostoru před pandemií koronaviru.

“Švédi jsou také zvyklí zůstat doma při sebemenší bolestí hlavy.”

Švédsko nabízí ve srovnání se zbytkem Evropy velkorysou nemocenskou dávku, přičemž vláda platí prvních 80 dní až 80 procent mzdy bez vědomí lékaře.

Švédská vláda také požádala lidi, aby následovali radu úřadů a převzali dobrovolnou kolektivní odpovědnost za zpomalení šíření koronaviru.

Dosavadní reakce ukazuje na dlouhodobou důvěru státu ve stát a jeho ochotu dodržovat pravidla.

Stockholmská společnost veřejné dopravy SL říká, že minulý týden zaznamenala pokles počtu cestujících v metru a vlacích pro dojíždění o 50 procent.

Průzkumy veřejného mínění naznačují, že tři čtvrtiny Švédů udržují alespoň metr od ostatních a alespoň třetina hlavního města pracuje z domova.

Přejít nahoru