Dobrá zpráva: Výrazně u nás přibývá lidí uzdravených z koronaviru, je jich přes 2800. Celkem je nakaženo 7431 osob

Z nemoci covid-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru, se od dnešního rána vyléčilo dalších 271 osob. Celkový počet uzdravených pacientů tak vzrostl na 2826. Pokud se zaměříme na počet úmrtí, dnes navečer bylo evidováno 222 případů, což je o jednu oběť víc než ráno. Počet případů nákazy za pondělí zatím stoupl o 27, na 7431. Lze tedy říci, že se u nás vyléčilo již 38 % pacientů s covidem-19 a zemřela necelá tři procenta.

Celkově bylo provedeno 218 474 testů. V nemocnici je aktuálně hospitalizováno 360 lidí a co se týče aktuálně nemocných, můžeme hovořit o 4383 lidech.

Denní přírůstek stále klesá
Za zmínku stojí také to, že denní počty nových případů nákazy se od minulé středy drží pod stovkou. Za neděli například přibylo 52 nemocných, což byl nejnižší denní přírůstek od 14. března.

Připomeňme, že nejvíce případů nákazy je stále hlášeno v hlavním městě (téměř 1700). Nejméně je naopak tato nemoc rozšířená v Jihočeském kraji, kde na 100.000 obyvatel připadá necelých 27 případů.

Zmiňme, že první tři případy nemoci covid-19 byly v Česku zjištěny v neděli 1. března. Podle odhadů se předpokládá, že koncem dubna bude v zemi dohromady asi 7800 případů nákazy. Vláda však již kvůli příznivému epidemiologického vývoji urychlila harmonogram rozvolňování restriktivních opatření.

Jak to bude s nouzovým stavem?
Dne 30. dubna má v ČR skončit nouzový stav. Vláda v pátek požádala Sněmovnu o jeho prodloužení do 25. května. Poslanci o tom budou hlasovat v úterý. Nouzový stav umožňuje vyhlašovat opatření podle krizového zákona, která končí s jeho zrušením. Konkrétně se jedná o opatření, která omezují základní práva a svobody. Zatím to ale vypadá, že vládě chybějí nutné hlasy.

V úterý se tak bude rozhodovat o čtyřech krizových opatřeních: omezení volného pohybu, zákaz maloobchodního prodeje a prodeje služeb, zákaz školní docházky či zákaz vstupu na území České republiky. Tato čtyři krizová opatření byla přijata vládou ve čtvrtek. Dříve opatření o omezení volného pohybu a o zákazu maloobchodního prodeje a prodeje služeb byla vyhlášena podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Ty ale soud minulý týden zrušil, neboť podle něj měla být přijata právě podle krizového zákona.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) již avizoval, že podá proti rozhodnutí soudu kasační stížnost.

zdroj: cz.sputniknews.com

Přejít nahoru