Hnutí Fridays For Future dnes místo plánované celosvětové stávky pořádá živý livestream

Současná pandemická situace neumožňuje uspořádat celosvětovou stávku, která byla na dnešní den plánovaná. Stávkující studenti se tedy přizpůsobili. „Pevně věříme, že se potřebujeme společně postavit za vědecké poznatky, abychom pochopili současnou mimořádnou situaci. Proto jsme se rozhodli angažovat se jiným způsobem, aniž bychom ohrozili naše okolí,“ napsali zástupci hnutí na svých webových stránkách.

Ve středu 22. dubna na Den Země také Fridays For Future uveřejnili nové video, které ilustruje heslo: Náš dům hoří. Je na něm rodina, jejíž dům je v plamenech, a ona se přitom chová, jako by se nic nedělo. Tuto metoforu často používá iniciátorka hnutí Greta Thunbergová pro ilustraci stavu planety Země v klimatické krizi.

Studenti a žáci škol pořádají školní stávky za klima od roku 2018. V pátek vynechávají školní docházku v duchu otázky, proč se mají ve škole připravovat na budoucnost, která možná kvůli klimatické krizi vůbec nenastane? Místo docházky do školy se účastní demonstrací, kde žádají, aby byla politiky přijata účinná opatření proti dalšímu globálnímu oteplování. Od srpna 2018, kdy se stávkami za klima začala švédská studentka Greta Thunbergová, se hnutí rozšířilo do mnoha zemí světa. V České republice se k němu připojili studenti stávkou 15. března 2019. Vznikla i řada dalších podpůrných organizací na regionální, národní a celosvětové úrovni, například Architekti pro budoucnost, Umělci pro budoucnost, Rodiče pro budoucnost nebo Vědci pro budoucnost.

(SCa)

 

Přejít nahoru