Koronavirus: Češi a Poláci se scházejí, aby protestovali proti uzavřeným hranicím

V sobotu se setkali obyvatelé oblastí podél česko-polské hranice v sousedních městech Český Těšín a Cieszyn, situovaných na druhé straně hranice, aby protestovali proti uzavření hranice nad COVID-19, které rozdělilo mnoho rodin a zakázalo mnoho z dojíždění do práce.

“Hraniční oblast se diametrálně liší od života v metropolích, jako je Varšava nebo Praha. Jsme opravdu jedno město,” zdůraznila starostka Českého Těšína Gabriela Hřebačková.

Podle ní se případ Českého Těšína a Cieszyna netýká lidí, kteří chtějí jít na dovolenou, ale lidí, kteří chtějí vrátit svůj rodinný život, narušený omezujícími opatřeními, do normálu.

“Existují rodiny, které se nesetkaly déle než měsíc, protože čelily velmi obtížné volbě: zda jít do práce a zajistit finanční stabilitu svých rodin nebo si vybrat nejistou budoucnost a vrátit se domů, ale nevědí, jak dlouho,” dodal starosta a poznamenal, že lidé pracující na druhé straně hranice nemohou cestovat domů.

“Nemohu jít domů ke své rodině. Někdo na mě také čeká a je těžké vysvětlit sedmiletému dítěti, že se jeho otec nemůže vrátit domů,” řekl a dodal, že ano nechápu, proč je možné cestovat po celém Polsku, ale on, který žije osm až 10 kilometrů od České republiky, nemůže jít domů.

Svou rodinu neviděl měsíc, komunikuje s nimi pouze telefonicky a přes internet. Podle něj je hlavní problém na polské straně.

“Poláci byli první, kdo uzavřel hranici. Češi ji chtějí odblokovat hned … Pokud jste zdraví, jaký je problém?” zeptal se muž.

Grzegorz Kluska, další Polák účastnící se protestního pochodu, popsal jiný problém způsobený uzavřenou hranicí. Kluska žije v České republice, konkrétně v Karviné, a pracuje v Polsku, ale v současné době nepracuje. Píše portál RMX.

“[Uzavřené hranice] situaci komplikují natolik, že brzy budu bez prostředků na život. Vláda uzavřela hranice … a existuje spousta lidí, kteří nemají prostředky platit poplatky nebo nakupovat jídlo. Je to tragédie pro mnoho lidí, “řekl.

Podle něj by si vlády měly být vědomy dopadu svých akcí na občany. Domnívá se, že lidé z příhraničních měst by měli mít možnost pracovat v sousední zemi.

“Pracuji v Polsku jako obchodní zástupce. Mým úkolem je cestovat po Polsku a zásobovat obchody. Můj zaměstnavatel mi již řekl, že bude hledat někoho, kdo mě nahradí,” řekl Kluska, který se také domnívá, že hlavně Polsko má vinu za situaci.

Přejít nahoru