Majerová Zahradníková: Nejlepší by bylo, kdyby si EK v čele s von der Leyenovou nechala své názory jen pro sebe

Server Politico totiž napsal, že Ursula von der Leyenová chtěla ve středu seznámit veřejnost s tím, že Evropský unie má na období po koronavirové krizi jednotnou strategii. Rakousko, Dánsko a Česká republika však oznámily, že mají snahu vrátit zemi do původního stavu, a tak chtějí postupně uvolňovat opatření.

Poslankyně tak v této souvislosti zveřejnila příspěvek na Facebooku.

„Evropská unie kritizuje ČR, Evropská unie se zlobí na ČR, Evropská unie se hněvá na ČR… Nevím jak vy, ale já už mám podobných titulků tak nějak dost. Nejdřív byla Evropské komise proti opatřením, teď je zase proti jejich (logickému) uvolňování,“ uvedla poslankyně.

https://www.facebook.com/zuzanamajerova.cz/posts/2875164195909396

Podle jejích slov by bylo nejlepší to, aby si nechala Evropská komise své názory pro sebe. „Její obraty o 180 stupňů jsou čím dál směšnější,“ pokračuje s tím, že nechce, aby se Česká republika řídila podle nálad šéfky EK, která očividně vůbec neví.

Vypovězení Lisabonské smlouvy

Celou tuto situaci označila za „frašku“. Dodala, že to již pochopil také Mauro Ferrari, což je šéf Evropské rady pro výzkum (ERC), který rezignoval na svou funkci kvůli nespokojenosti s reakcí orgánů EU na pandemii koronaviru.

Ve svém postu také ocitovala přímo jeho vyjádření, které vysvětluje jeho odchod. „Do Evropské rady pro výzkum jsem přišel jako horlivý zastánce Evropské unie, ale po epidemii onemocnění covid-19 jsem dočista změnil svůj názor a ztratil víru v tento systém. Byl jsem nesmírně zklamaný evropskou reakcí na covid-19.“

Z toho důvodu, jak píše, navrhuje Trikolóra prosazovat ve Sněmovně jednostranné vypovězení Lisabonské smlouvy Českou republikou a okamžité stažení všech evropských směrnic a nařízení z programu parlamentu.

V této souvislosti stojí za zmínku to, že právě o Lisabonské smlouvě se zmiňoval na jednání Sněmovny samotný lídr Trikolóry Václav Klaus mladší.

Pandemie koronaviru v ČR
V České republice byl potvrzen první případ nákazy koronavirem 1. března tohoto roku. Ke dnešnímu dni je v zemi potvrzených 5 221 případů, vyléčených pacientů je již 233, nákaze podlehlo 99 osob.

V zemi platí nadále nouzový stav, a to až do konce dubna. Pro občany platí také povinnost nosit na veřejných místech roušku, zavřeno má většina obchodů. Na celém světě je zaznamenaných přes 1,4 milionu případů infekce a přes 86 tisíc lidí zemřelo.

zdroj: cz.sputniknews.com

Přejít nahoru