Novou Vřetenovčí Hravou naučnou stezku u Janských Lázní otevřela Správa KRNAP

Na každé ze sedmi zastávek se nachází informační tabule a jednoduchý herní prvek určený dětem. Málokto ale ví, že stezka je zaměřená na drobného plže vřetenovku krkonošskou, který žije jen v Krkonoších. Smyslem tohoto typu naučné stezky je přitáhnout pozornost rodin s dětmi a nalákat je mimo nejvíce ohrožená místa v Krkonoších. Návštěvníci stezky se dozvědí zajímavosti o prostředí, ve kterém tento plž žije, o jeho rozmnožování a jak se dostal z Alp do Krkonoš. “Interpretace vzácných a ohrožených druhů je jedním z úkolů ekologické výchovy Správy KRNAP, protože právě tyto druhy jsou jedním z předmětů ochrany přírody KRNAP,” dodal v tiskové zprávě ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch.

Na každé zastávce je dřevěná informační tabule a také jednoduchý tematický herní prvek (hra, hádanka nebo kvíz), který přiblíží vřetenovku i laikům. Na poslední zastávce je 100x zvětšená vřetenovka, se kterou se děti mohou vyfotografovat a snímek sdílet s kamarády. Některé herní prvky vyžadují spolupráci rodičů a dětí.

Vřetenovčí Hravá naučná stezka vede po zeleně značené turistické cestě po hřebeni mezi Janskými Lázněmi a Svobodou nad Úpou nedaleko penzionu Duncan. Měří necelý kilometr a je sjízdná i pro kočárky. Nabízí tak pohyb, pobavení a poučení pro rodiny s dětmi v místech, kde není horská příroda extrémně ohrožená návštěvností. “Ukazujeme návštěvníkům, že Krkonoše nejsou jen tundra na hřebenech, ale mohou strávit příjemné chvíle s rodinou i v nižších částech hor,” doplnil Böhnisch. “Do začátku letní sezóny přibydou podobné Hravé stezky například na vrcholu Černé hory, Hnědém vrchu a Pláni nad Špindlerovým Mlýnem”, doplnil vedoucí pracoviště ekologické výchovy Správy KRNAP Michal Skalka.

(SCa)
Přejít nahoru