Rusko se kvůli pražskému velvyslanectví vyhýbá adrese „Náměstí Borise Němcova“

Česká média minulý týden informovala, že velvyslanectví změnilo svou oficiální adresu, aby se vyhnulo zmínce o Němcovi, který byl zastřelen před Kremlem.

Ruské velvyslanectví obvinilo české ministerstvo zahraničí z politizace, že „technický“ krok k udržení oficiální adresy velvyslanectví byl použit na konzulární divizi.

Volali ulici „historickou“ a „pravděpodobnost jejího přejmenování mnohem nižší, než byla nedávno objevená „Náměstí Borise Němcova“, napsalo: „Ambasáda se rozhodla nadále používat jako svou oficiální adresu Korunovační ulice 36.“

Tento krok prosazoval pražský primátor Zdeněk Hřib, který uvedl, že je spojen s „českou tradicí lidských práv“. Píše The Guardian.

“Zdá se mi to zvláštní. Dokonce i Vladimir Putin řekl, že vražda Borise Němcova byla zlá a cynická, a její organizátoři musí být potrestáni, “uvedl tento týden podle českých médií Hřib.

Napětí mezi Ruskem a Českou republikou vzrostlo nedávno. Tento měsíc byla z pražského podstavce odstraněna bronzová socha maršála Ivana Koněva, sovětského vojenského velitele, což vedlo k protestům ruského velvyslanectví.

Přejít nahoru