Zvony bijí na poplach v Česku? Opoziční politici si myslí, že by Babiš mohl okopírovat Viktora Orbána

Začátkem dubna zazvonily v České republice poplašné zvony, protože opoziční politici varovali, že premiér Andrej Babiš by se mohl pokusit zkopírovat maďarského premiéra Viktora Orbána, který v době krize popadl rozšířené pravomoci.

Orbanovo zabavení vlády dekretem bez data vypršení platnosti 30. března vzbudilo obavy, že EU je nyní uprostřed diktaturu.

Mezitím je Orbanovi konzervativní nacionalističtí ideologičtí bratři v Polsku, vládnoucí strana práva a spravedlnosti (PiS), jsou obviňováni, že se snaží využít krizi k udržení sevření moci tím, že nutí prezidentské volby pokračovat v květnu navzdory blokování země.

V České republice zpráva předložená vládě ministerstvem obrany 30. března vyvolala obavy, že Babiš, miliardářský populista, jehož centristická strana Ano vede menšinovou koalici, by se mohl pokusit o něco podobného.

“Zaujalo nás to kvůli událostem v Maďarsku, které mají vysoké emoce,” řekl Vojtěch Pikal, místopředseda Pirátské strany a Poslanecké sněmovny, BIRN.

“Je to legitimní obava, protože nemáme mechanismus, na který bychom se mohli obrátit, pokud nebude možné svolat parlament. Nesouhlasíme však s tím, že ji lze jednoduše obejít. “

Když byla Metnarova zpráva předložena vládě ve stejný den, kdy Orbanovi chytili moc, některé opoziční strany se odrazily od náhlého vystoupení ministra obrany ze stínů. Píše portál Balkaninsight.

„Myslíš si, že ministr obrany koordinoval armádu v době koronové krize?“ Tweetoval Vít Rakusan, šéf středopravé strany Stan. “Ne, zřejmě byl na studijní cestě v Maďarsku. Neodřízneme demokracii. Stále máme senát [horní komora], který by zastavil toto šílenství.“

Miroslav Kalousek, dělící se bývalý ministr financí, který předsedá konzervativní straně Top 09, na Twitteru dokonce navrhl, že pokud by se vláda pokusila návrhy implementovat, měla by populace právo se vyzbrojovat.

Přejít nahoru