Spojené státy

USA žádají Rusko, aby opustilo nové zbraňové systémy a vrátilo je zpět

Řekl však, že Rusko by mělo „přivést Čínu k jednacímu stolu“. Řekl, že Čína by se měla účastnit jednání, poskytnout „větší důvěru, větší otevřenost, větší transparentnost“, pokud chce Chineses být velkou mocí. Americký přístup bude „trilaterálním řešením, které zahrnuje Čínu“, uvádí zprávy Washington Times.

Navíc, START-3, podle Washingtonu, „nedělá USA ničím obavy ohledně toho, co Rusko dělá, což je řada destabilizačních akcí mimo smlouvu“. Nevysvětlil však, o jakých akcích Rusko mluví. Informuje portál Bulgarianmilitary.

Billingslea věří, že bývalá americká administrativa „souhlasila s velmi slabým režimem ověřování“, existují „mezery v otázce, jak je ověřování prováděno v praxi, což bylo využíváno Ruskem“. Washington řekl, že „takové chování by mělo být zastaveno.“

Podle zvláštního vyslance chtějí Spojené státy „pochopit, proč Rusko tak zoufale chce prodloužení“ smlouvy. Zároveň by Moskva měla vysvětlit „proč je to v zájmu“ Spojených států.

Americká strana „nedovolí nic, aby začleňovala nebo vylučovala“ nové ruské zbraňové systémy, Rusko musí „vrátit zpět“ pět nových programů a „je opustit“. Týká se to systémů Dagger, Sarmat a Vanguard, systému Poseidon a jaderné rakety typu Burevestnik.

Přejít nahoru