Evropská unie

EU povolila dovoz chemikáliemi upravovaného masa z USA. Bude ho tolik, že to může ohrozit domácích producentů

Růstové hormony, antibiotika a genetická modifikace, ale i chlorované masa, to vše je ve Spojených státech povoleny. Právě proto v minulosti Evropská unie zakázala dovoz kontaminovaného masa, “informuje redaktorka v reportáži RTVS.

Evropská unie však po mohutném tlaku ze strany USA nakonec malé množství masa povolila. Američanům to ale nestačilo a dále tlačili na to, aby mohli do Evropy dovážet větší množství.

Vedení Evropské unie nakonec ustoupilo a s USA se dohodlo na kvótě 35 000 tun hovězího masa ročně.

Jelikož ve Spojených státech amerických je povolena úprava masa různými zdraví škodlivými látkami, existují obavy, že takové nekvalitní maso se dostane i na naše stoly.

Mluvčí Evropské komise na Slovensku však obyvatel ujišťuje, že se nemají čeho obávat:

“Jakékoliv maso se doveze do EU musí splňovat nejpřísnější normy v oblasti potravin.”

Maso z USA bude přepravovány po celém světě, takže nebude čerstvé, ale zmrazené, proto budou inspektoři provádět častější kontroly.

Ředitel státní veterinární a potravinové správy SR Jozef Bíreš však upozorňuje na zdravotní rizika v podobě hormonálních poruch či antibakteriální rezistenci:! Jeden z hlavních důvodů je, že člověk přijímá potraviny se zbytky antibiotik. ”

Hovězí maso z USA bude podle všeho levnější, a proto to může zruinovat našich Slovenská chovatelů.

Slovenské ministerstvo zemědělství proto vyzývá lidi, aby kupovali slovenské maso, které je pod drobnohledem našich kontrolorů.

zdroj: hlavnespravy.sk

Přejít nahoru