Rozhovor pre ceskoaktualne.cz: “Slováci by sa mali čím skôr vrátiť do bežného života,” vraví koordinátorka výzvy vláde i petície a spisovateľka Iva Vranská Rojková

Enormný tlak na samotného človeka, jeho prácu, život medzi štyrmi stenami príbytku, mnohokrát prísne bezpečnostné pravidlá nariadené vládou i strach o svoje zdravie a zdravie svojich najbližších vytvoril a stále vytvára nápor na psychiku každého z nás. Aj to bol dôvod na vznik “Výzvy vláde na návrat života do normálnych koľají” a následne podpornej petície. Oslovili sme jej koordinátorku Ivu Vranskú Rojkovú, aby nám zámer petície objasnila.

Môžete nám, prosím, predstaviť ľudí, ktorí sú za petíciou?

Prvý ideový návrh výzvy vláde vznikol v užšom kruhu spisovateľov a publicistov (pretože svedomie národa dodnes reálne prevráva cez prepožičané talenty, ak ich nezakopávame) a jeho súčasťou bolo osloviť reprezentačné osobnosti z rôznych oblastí života, aby výzvu dotvorili za oblasť svojej profesnej pôsobnosti. Okrem signatárov, ktorých mená si môžete prečítať pod výzvou vláde (nájdete ju tu: https://www.peticie.com/vyzva_vlade_na_navrat_ivota_do_normalnych_koaji), na tvorbe textu pracovalo zhruba desať ďalších ľudí, ktorí z rôznych dôvodov svoj podpis pod ňu nepridali.

Je nepochybné, že na každého z nás pôsobia vonkajšie vplyvy rozdielne. Vo vašej výzve sa hneď v úvode nachádza zaujímavá veta, s ktorou možno len súhlasiť, že sme sa stali obeťou psychoinformačnej vojny s biologickou zámienkou.  Ako to myslíte?

Iste má na túto otázku každý signatár trochu inú odpoveď ale za seba tvrdím: Najnebezpečnejšia epidémia, ktorá sa šíri je epidémia strachu, biologická zložka zastrašovacej propagandy je len zámienka, pretože iné ohrozenia zdravia – ako napr. vo výzve spomínané riziko 5G sietí – s oveľa vážnejším potenciálom poškodenia zdravia – štátne orgány ignorujú. Vláda a médiá denno-denne začali chrliť na ľudí strach a vystrašených ľudí podvrhli štátnej diktatúre s nemysliteľne brutálnymi následkami na psychické zdravie, spoločenské vzťahy, hospodársku stabilitu… Okradli nás o náš bežný život a podriadili nás direktívam (často protiústavným a nezmysleným) vymáhaným pod hrozbou likvidačných pokút.

Mnoho Slovákov sa na súčasnú vládu pozerá spomedzi prstov ruky. Obviňuje ju z toho, že mnohé zmätočné vyhlásenia, ktoré sú vzápätí menené len negatívne pôsobia na už i tak sťažený život Slovákov…

Myslím si, že dnes už mnohí vytriezveli, a vnútorne sa búria proti obrazne povedané „náhubkom na ústach“ a nenormálnemu spôsobu života, kedy Igor Matovič každú chvíľu za pomoci v legislatíve nezakotveného jednostranne kreovaného „poradného zboru“ vymýšľa ďalšie spôsoby mučenia spoločnosti, ktoré nepodliehajú racionálnemu posúdeniu nejakým relevantným „kolektívnym rozumom“, hodnotiaceho situáciu zo všetkých aspektov. Predsa Slovensku nemôžu vládnuť len epidemiológovia, ktorí zohľadňujú len jeden aspekt, aj to bez dostatočnej znalosti veci a tímovo vykreovaní bez posúdenia, či nie sú v konflikte záujmov.

Vo výzve a následnej petícii poukazujete na fakt, že vláda hrubo porušuje Ústavu SR, a to nielen v oblasti vierovyznania. Myslíte si, že vláda úmyselne vytvorila a podporuje vieru v koronavírus?

Nová modla koronavírusu, ktorej sa máme povinne klaňať, nebola vymyslená na Slovensku, ale vláda ju na Slovensko importovala ako pohanské náboženstvo, podľa mňa so satanistickými prvkami. O satanizme nehovorím len preto, lebo je to obľúbené náboženstvo elít, z dielne ktorých vzišiel hybridný útok cez koronavírus. Ale aj preto, lebo podľa ovocia spoznávame ducha v pozadí: bezprecedentne sa zaútočilo na kresťanstvo. Zo dňa na deň sa uprelo kresťanstvu právo na jeho miesto v spoločnosti a zakázal sa život v duchu kresťanského svetonázoru. Materializmus bol povýšený nad vieru v Trojjediného Boha. Doteraz obmedzenia pretrvávajú.

Mne ako pravoslávnej kresťanke tento rok vláda uprela pomazanie chorých, ktoré lieči všetky duchovné a telesné rany a udeľuje sa raz do roka v špeciálnom niekoľkohodinovom obrade počas pôstneho obdobia pred sviatkom Kristovho Vzkriesenia. Vskutku zvláštna starostlivosť o zdravie, keď tento cenný duchovný i telesný liek vláda veriacim uprie hrubým zásahom do ústavného práva slobody vierovyznania! Okrem toho mi vláda uprela možnosť slobodne navštevovať bohoslužby, spovedať sa a prijímať Telo a Krv Krista Predpokladám, že osoby rozhodujúce o týchto zákazoch nie sú kresťania. Nemajú však právo povyšovať svoje vierovyznanie nad kresťanstvo. To je porušením slobody vierovyznania. Ak duchovnej problematike nerozumejú, mali si zavolať expertov na túto oblasť, aby im základné princípy vysvetlili.

Nestvorené Božie energie víťazia nad všetkými neduhmi a dvetisíc rokov sa ľudia za nešťastia a epidémií utiekali do chrámov a k modlitbám.

Nevraviac o psychických dôsledkov na starých ľudí, ktorých bytie sa pri postupnom lúčení s pozemským životom logicky odvíja od každodenného cirkevného života s jeho obradmi.

Ak to zhrnieme, vláda sa svojimi opatreniami v odvekom boji dobra a zla postavila na stranu zla, a to veľmi angažovaným spôsobom. Odporúčam každému zodpovednému štátnemu úradníkovi zamyslieť sa nad príčinou, prečo sa podieľa na prenasledovaní kresťanov, a pri prípadnom prehodnocovaní svojho skutku dávam do pozornosti biblický príklad Šavla.

Aj vo veci hospodárskeho systému štát, podľa tejto výzvy, nezvratne deformuje v prospech zahraničných korporácií. Ako sa to podľa Vás prejavuje a môže to viesť až k panike medzi obyvateľstvom?

Neviem, či k panike, ale jednoznačne k individuálnym tragédiám a k hospodárskemu úpadku. Malí a strední podnikatelia a živnostníci tým, že im najprv zavreli prevádzky, resp. predajne, ktoré predávali ich produkty, a potom nastolili nezmyselné obmedzenia, ktoré diskriminujú malé predajne a predražujú tovary a služby. Nejde tu o paniku ako dôsledok, ale o paniku ako východiskový bod s dôsledkom ožobračovania slovenských živnostníkov, podnikateľov i zákazníkov – čiže slovenských občanov.

V posledných dňoch terajšia vláda uvoľnila niektoré segmenty. Čo si o tom Vy myslíte?

Nešlo o uvoľnenie, ale kreovanie obmedzení do inej formy obmedzení. Napríklad môžete už ísť ku kaderníčke, ale smie tam byť len jeden zákazník a kaderníčka musí pracovať so štítom, akoby nepracovala s kulmou ale o zváračským agregátom, čím sa znižuje jej zručnosť a výkonnosť. Aj pracovníci iných prevádzok s rúškami na ústach sú po celom dni práce zbití ako psi od vyčerpania z neprirodzeného spôsobu dýchania, ktorý ohrozuje zdravie. Okrem toho, služby musia zákonite zdražieť, lebo sa stihne obslúžiť len zlomok zákazníkov. Ako v zlom sne trávime dlhé hodiny v úplne zbytočných radoch pred predajňami a poskytovateľmi služieb.

To nie je skutočné uvoľnenie  – to je len karikatúra uvoľnenia a terorizovanie ľudí zbytočným vystávaním v radoch a okrádaním ich o čas. To platí aj pre vyhradené hodiny pre starých ľudí. Čo ak autobusy premávajú tak, že mladý človek potrebuje nakupovať práve medzi 9. a 11. Je normálne, aby v drogérii nebolo ani duše a vás tam nepustili, lebo im hrozia pokuty?

Vymyslieť a nechávať v platnosti tieto opatrenia mohol len zlý duch alebo umelý intelekt, pričom jedno druhé nevylučuje. Preto toto nazývať „uvoľnením“ môže len diktátor alebo otrok. Uvoľnenie znamená voľný pohyb bez povinných rituálov, bez bránenia dýchaniu nepriedušnými náhubkami a poškodzovania mikroflóry rúk povinnými chemickými postrekmi pri vstupe kamkoľvek. Odvážni spomedzi lekárov už dávno vysvetlili, že jedno aj druhé je zdraviu škodlivé. Epidemiológovia, ktorí v súčasne riadia štát, sa toto v škole neučili? Alebo práve preto sa tomu musíme podrobovať?

Podľa výzvy vláda povoľuje, podporuje a podnecuje šírenie dezinformácií a poplašných správ. Prečo to, podľa Vás, robí?

Lebo šírenie dezinformácií podnecuje strach a vydeseným ľuďom sa najľahšie vládne. Pod rúškom strachu sa potom dajú presadiť tie prvky globálnej diktatúry a lokálnych diktátorských ambícií, ktoré sú v normálnej demokracii nemysliteľné. Ibaže ak nejaký vladár k toto nástroju z vlastnej vôle či na podnet príkazu Bruselu či iného zákulisia pristúpi, musí to byť buď zastrašený alebo necitlivý, zlý človek – v duchovnej terminológii: posadnutý zlým duchom.

Mnoho organizácií spochybnilo logickosť zloženia poradného tímu Matovičovej vlády. Kto by v nej mal podľa Vás sedieť?

Poradný tím epidemiológov nemá v našom zákonodarstve oporu. Pamätáme si, ako sa spochybňovalo právo koaličnej rady riadiť štát. Vládnuť má vláda, a tá si má zabezpečiť odborníkov zo všetkých sektorov. Opatrenia dopadajúce na spoločnosť musia brať do úvahy štátnické stanoviská zo všetkých hospodárskych a spoločenských oblastí. Ani Havel by sa nemusel hanbiť za také absurdné divadlo, ak štátu vládne tím epidemiológov. Teda tých z nich, ktorí presadzujú „správny“ názor. Pán Krčméry, ktorý sa neskôr nechal počuť, že deti mali už dávno chodiť do školy, bol z tohto riadiaceho tímu „odídený z vlastnej vôle“,

Ako negatívne vplýva na človeka terajšia situácia?

Podstatné je, že človeku zobrali jediné, čo skutočne má –  slobodnú vôľu. Podriadili ho pod diktát strachu. Jedni sa boja koronavírusu, druhí pokút, rozmohlo sa donášačstvo iniciatívnych farizejov. Je to príšerná deformácia spoločnosti. Otrasné je šírenie poplašných správ ústami politikov a médií. Strach sa rinie aj z verejnoprávnych médií v takej miere, že som ich v rámci psychohygieny musela prestať sledovať. Veď sa tešia každému mŕtvemu, ktorému sa podarí prišiť koronavírus! Citlivé deti a bystrá mládež túto faloš vidia, a my dospelí im lámeme charaktery a spôsobujeme nenapraviteľné škody v osobnostnom vývine, keď ich nechránime, ale sami sa podrobujeme hlúpym príkazom ako v Kocúrkove. Ja by som sa nemohla svojmu dieťaťu pozrieť do očí, keby som nevložila všetky sily v prospech toho, aby sa tento stav zmenil, aby nás nevtiahli do ešte nebezpečnejších pascí akými sa môže stať 5G, povinné očkovanie genetickou vakcínou, čipovanie, číslovanie, segregácia „neposlušných“.

Je si vláda vedomá toho, že už teraz segregovala starých ľudí, vyvolala voči nim spoločenskú nenávisť a brutálne im podlomila duševné a teda aj telesné zdravie? Takúto preukazuje úctu k starším, ktorou sa Slovania vždy hrdili? Ako sa chce z tohto príšerného činu očistiť?

V takýchto situáciách, kde niet ospravedlnenia, sa dá len ťahať do ešte hlbšej priepasti, do ďalších pascí, lebo skutočný návrat do normálu znamená spytovanie svedomia a skladanie účtov.

Paralyzovaní zákazmi a strachom mlčíme a vedú nás, kam chcú, jatky nevynímajúc. Preto vznikol tento apel na vládu od ľudí, ktorí vidia problém z nadhľadu. Povzniesť sa a vidieť veci komplexne nedokáže každý, nie každý cíti naliehavosť domy, jej prelomovosť. Výzva ale môže byť svetlom do tmy dneška aj pre iných, aby sa vedeli zorientovať, a podľa toho konať.

Každý z nás je, na základe rozhodnutia vlády, sociálne izolovaný. O čo, podľa Vás, tejto vláde ide?

Túto otázku neklaďte mne, ale Igorovi Matovičovi. Podľa absurdnosti krokov môžem len odhadovať, že jej ide o to, aby poslušne vypĺňala niečie príkazy bez ohľadu na záujmy Slovákov a Slovenska.

Vo výzve spomínate riziká rôznych foriem hybridnej vojny. Môžete byť konkrétnejšia?

Vojny sa dnes vedú celkom inak, ako kedysi. Sú vyvinuté nové druhy zbraní a psychotechník, ktoré prinútia hodiť flinty do žita a vydať vlastné územie do rúk nepriateľovi, čo sa teraz deje na Slovensku v oblasti hospodárstva, školstva (podpora záškoláctva a povrchných vedomostí), vplyvu na deti a mládež (programovanie závislostí), podlomenia zdravie (šírenie strachu, izolácia, okradnutie o všetky radosti života, informačný útok (podsunutie lživého obrazu, ktorý deštruuje a pacifikuje spoločnosť), rituálne podriadenie (napr. cez rúška ktoré nosíme ako náhubky – symbol otrockého podriadenia). Analyzovať moderné nástroje hybridnej vojny by si vyžadovalo priestor celej knihy, preto aspoň jeden príklad: Málokto však vie, že sa už dnes podrobujeme aj veľmi škodlivému elektromagnetickému vplyvu a 5G siete, ktoré sa na nás chystajú, majú charakter zbraní, reálne spôsobujúcich ublíženie na zdraví a môžu aj zabiť. Ako elektrohypersenzibilná osoba viem, o čom hovorím. Už teraz ľudia trpia pod silnou záťažou žiarenia a má to byť horšie. Práve som vydala autobiografickú knihu „Už minútu hľadám kurzor“, ktorá veľmi aktuálne a názorne dokáže informovať nečinnú verejnosť, ako môžu 5G siete zasiahnuť do života každého z nás, ak neodkladne nezastavíme proces ich budovania, ako to spravilo Slovinsko a Švajčiarsko.

Obmedzenia vlády ste označili za zasahujúce do základných a ľudských práv a slobôd a žiadate ich zrušiť. Myslíte, že k tomu vláda pristúpi?

Ak chce konať v súlade s právom, tak by mala prehodnotiť nezákonne vydané inštrukcie obyvateľstvu. Otázne však je, či ešte žijeme v právnom štáte, alebo v nejakej diktatúre s fašistickými prvkami.

Čo by sa malo udiať, aby táto výzva a s ňou spojená petícia našla pozitívnu odozvu v terajšej vláde?

Myslím si, že aj ministri by mali zvážiť, kam štát smerujú – nakoniec, aj oni žijú na tejto lodi a nastolené opatrenia zasahujú aj ich rodiny.

Rovnako, ak nezastavia projekt 5G sietí, aj ich bude prenasledovať prenikavá bolesť hlavy, či chronická únava, aj ich deti môžu nadobudnúť onkologické ochorenie v dôsledku žiarenia, aj ich rodičom bude kolabovať imunitný systém. Všetky tieto riziká totiž vedci už teraz vnímajú a mnohé potvrdzujú výskumami.

Aký je Váš názor na jej zloženie? Môžeme od Matoviča očakávať pozitívnu zmenu?

K zloženiu vlády sa nevyjadrujem – vždy je zrkadlom politickej zrelosti voličov.

A k druhej otázke – ako kresťanka pripúšťam možnosť osobnostnej zmeny u každého – opäť spomeniem príklad Šavla, ktorý sa zmenil na Pavla. Soterológia (náuka o spáse duše) a démonológia poskytujú cenné informácie v tomto smere. Ale citovala by som Karla Kryla: „jsme příliš slábi ve víře a svatou pravdu na kříž vlekou, / vždyť zabijí-li pastýře, jsme ovce, jež se rozutekou …“ A tu je skrytá aj odpoveď, čo robiť, aby odpoveď na vašu otázku mohla byť kladná.

(SCa, il.foto: bigstock)

P.S. Ak sa chcete pripojiť a svojím podpisom podporiť petíciu, prosím, nájdete ju tu: https://www.peticie.com/vyzva_vlade_na_navrat_ivota_do_normalnych_koaji

Přejít nahoru