Rock’n’roll přišel o zpěváka. Little Richard zemřel

Ve věku 87 let v sobotu zemřel jeden z otců zakladatelů rock’n’rollu Little Richard (vlastním jménem Richard Wayne Penniman). Příčina smrti zpěváka a klavíristy z amerického státu Georgia zatím není známá.

Americký zpěvák, pianista a skladatel, jedna z ústředních postav rock’n’rollu. Narozen v r. 1932 ve státě Georgia, ve své kariéře vyzdvihoval i svůj černošský původ. Začínal s gospely (např. v rodinné sk. Tiny Tots Quartet), kolem roku 1950 už zpívá i R&B.

V r. 1951 pořizuje 1. nahrávky pro firmu RCA. O rok později se stěhuje do Houstonu, zakládá sk. Tempo Toppers a nahrává pro zn. Peacock (též se sk. Johnny Otis Band). V r. 1955 už natáčí několik bluesových snímků pro firmu Speciality a mezi nimi je i skl. Tutti Frutti, která se v r. 1956 stává hitem. Po ní následuje další hit – Long Tall Sally. V té době začíná koncertovat s doprovodnou sk. Upsetters a objevuje se i ve filmech (např. Mr. Rock’n’Roll nebo Don’t Knock Rock). V r. 1957 se prosazuje i v Anglii. Následují další hity, m.j. Lucille (1957), Good Golly Miss Molly (1958), Baby Face (1959).

V r. 1958 se stává duchovním, několik let pak působí jako kazatel a vrací se i ke zpívání gospelů. Po r. 1960 jeho popularita klesá, ale má velký vliv na nastupující britské kapely (vč. Beatles). Na konci 60. let narůstají jeho problémy s drogami a při vystupování klade větší důraz na používání divadelních gest.

V r. 1986 se objevuje ve filmu Down And Out In Beverly Hills a v r. 1989 ve filmu Mother Goose Rock’n’Rhyme. V tomto období se ale už věnuje především činnosti kazatelské. V r. 1993 dostal Grammy za celoživotní přínos.

(il.foto: NBC News)

 

Přejít nahoru