Opatrenia pozabíjali viac ľudí ako vírus sám, tvrdí nemecká analýza. „Už v marci sme na to upozorňovali, verejnosť tieto varovania nebola pripravená počuť“, tvrdí česká ekonómka

Kohn v správe opisuje situáciu okolo epidémie Sars-CoV-2 ako „falošný poplach“. Tvrdí, že opatrenia prijaté proti šíreniu koronavírusovej epidémie spôsobili väčšie škody než sám vírus.

V marci spolkové ministerstvo zdravotníctva rozhodlo o odložení všetkých operácií a chirurgických zákrokov, aby sa vytvorili kapacity pre liečbu nakazených pacientov. To však podľa Kohnovho názoru viedlo ku katastrofe. V analýze sa totiž uvádza, že odborníci predpokladajú, že v dôsledku toho už zomrelo alebo tento rok ešte zomrie 5000 a až 125 tisíc pacientov.

V správe sa tiež zmieňuje, že na prelome roku 2017 a 2018 zomrelo v Nemecku na chrípku počas epidémie okolo 25 tisíc ľudí. Pritom sa žiadne špeciálne opatrenia neprijali. Podľa posledných dostupných čísel zomrelo v Nemecku v dôsledku koronavírusu násobne menej, „len“ 7928 ľudí.

„Vzhľadom k uvedenému porovnaniu sa musí pre prísne opatrenia prijaté proti šíreniu koronavírusu získať legitimita a presvedčivo ich vysvetliť,“ tvrdí autor analýzy.

Správa pochopiteľne rozpútala v Nemecku obrovskú búrku. Spolkový minister vnútra Horst Seehofer tvrdí, že analýza je Kohnovým súkromným názorom. Kohn je teraz postavený mimo službu a na ministerstve sa vyšetruje, ako mohla správa uniknúť.

Na jeho stranu sa však postavili aj niektorí renomovaní lekári a vedci.

K zisteniam sa vyjadrila aj uznávaná česká ekonómka Markéta Šichtařová, ktorá na sociálnej sieti uviedla, že ešte v marci došla vo svojej analýze k rovnakému záveru ako Kohn.

„Už 9. 3. 2020 sme interne pre klientov zverejnili analýzu budúcich dôsledkov opatrení proti koronavírusu – dodnes by som na nej nezmenila ani písmenko – a už vtedy sme došli k rovnakému názoru ako autor tohto textu: Totiž, že liečba bude celospoločensky drvivejšia ako choroba. Vtedy však ešte väčšina verejnosti nebola pripravená to počuť, teda verejne som to nekomentovala. Až po viac ako 2 mesiacoch o tom niektorí začínajú opatrne premýšľať,“ uviedla Šichtařová.

zdroj: hlavnespravy.sk

Přejít nahoru