Že by zase ten Putin? Vášáryová pořádně přestřelila. Tradiční rodina je součást hybridní války, tvrdí

Rozhovor s Magdou Vášáryovou se v první řadě týkal otázky dnešní rodiny. Stále více politiků a politických hnutí jak v Česku, tak i na Slovensku začíná ve svém programu prosazovat hájení tradiční rodiny, která podle nich čelí útokům ze strany vládnoucí politické elity.

Vášáryová je však přesvědčena, že právě tito politici, komu na rodině údajně tak záleží, se aktivně angažují v hybridní válce. Nástrojem této války se stávají vztahy mezi muži a ženami, které jsou podle ní schované do líbivých pojmů jako tradiční rodina.

„Tradiční rodina neexistuje a nikdy neexistovala. To je romantický termín, který často prosazují ti, kdo mají takových tradičních rodin hned několik,“ uvedla Vášáryová. Máme třeba na Slovensku politickou stranu Sme rodina, kterou vede svobodný muž, který má deset dětí s devíti ženami,“ poznamenala na adresu Borise Kollára.

Bývalá diplomatka je přesvědčená, že v nedávné minulosti rodina měla množství podob. Ta současná, kterou tvoří rodiče a děti, je podle ní produktem moderní doby a v dějinách se příliš často nevyskytovala.

„Možná mají na mysli moderní nukleární rodinu, kde je táta, máma a děti v paneláku, protože vesnická rodina se skládala z dětí, prarodičů, rodičů, praprarodičů. Ale to nejsou převažující modely rodin v historii?“ míní Vášáryová.

Dále bývalá diplomatka jmenovala příklady z historie, Bible a své osobní zkušenosti, které mají její tezi podpořit.

„Ve starém Řecku byla tradiční rodina s otroky. A ženy, pokud nebyly bohyně, se nevyskytovaly. Nebo křesťanské neposkvrněné početí, kdy Marie jako panna a svatý Josef vychovávají dítě Boha. Nebo je tradiční rodina ta, která měla k dětem chůvu? Já například vyrůstala v rodině dvou vzdělaných rodičů, kteří chodili do práce, a měla jsem svoji vlastní chůvu, což bylo tehdy běžné. V tradičních rodinách o děti pečovaly chůvy, a aby matky nemusely kojit, měly k nim dokonce své kojné,“ uvedla.

Podle ní v této hybridní válce jde i o snahu napadnout aktivní a samostatné ženy. Je přesvědčená, že útoky trollů budou směřovat právě na ně a rovněž na ty muže, kteří nezávislost a samostatnost žen podporují.

Magda Vášáryová

Magda Vášáryová se narodila v srpnu 1948, vystudovala sociologii na Filozofické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě a pracovala jako divadelní a filmová herečka. V roce 1967 si zahrála Marketu ve filmu režiséra Františka Vláčila Marketa Lazarová.

Po sametové revoluci byla v roce 1989 jmenována na funkci československé velvyslankyně v Rakousku, kde působila do roku 1993. Po neúspěšné kandidatuře na slovenskou prezidentku v roce 1999 se v roce 2000 stala velvyslankyní v Polsku.

Vášáryová je rovněž předsedkyní nejstaršího ženského spolku na Slovensku Živena a je členkou správní rady nevládní Slovenské společnosti pro zahraniční politiku, kterou založila. Dnes rovněž vyučuje na Vysoké škole CEVRO Institute.

V minulosti mimo jiné obhajovala přijímání migrantů a názor, že by politici neměli v této otázce brát ohled na odpor veřejnosti. Rovněž varuje i před nedemokratickými tendencemi ve střední Evropě, které začaly růst i v souvislosti s migrační krizí. Mnozí podle ní také podlehli ruské propagandě.

„Jen v takových situacích lidé ukáží, co v nich skutečně je. Já zírám, protože někteří lidé, o kterých jsem si myslela, že uvažují jako já, tak mi nyní posílají různé ruské propagandy, zmanipulovaná videa a úplně tomu propadli, i když jsou to lidé, kteří už mnohokrát před tím ukázali racionální postoj,“ uvedla v jednom ze svých rozhovorů pro Českou televizi v roce 2015.

zdroj: cz.sputniknews.com

 

Přejít nahoru