Český ministr: Pokud bude potvrzena hrozba ruské otravy, naše reakce bude tvrdá

Jak informoval časopis Respekt, agent Ruské federální bezpečnostní služby (FSB) údajně dorazil do České republiky a na letiště ho vyzvedl vůz ruského velvyslanectví. Česká bezpečnostní informační kancelář (BIS) pak označila úředníka za bezpečnostní hrozbu pro primátora hl. M. Prahy Zdeňka Hřiba a primátora hl. M. Prahy Ondřeje Koláře, kteří nedávno učinili kroky nebo prohlášení, která rozhněvala ruskou diplomacii.

Havlíček však uvedl, že není nutné snižovat počet ruských diplomatů, jak požaduje jeden z výborů Senátu, dokud nebude definitivně potvrzena informace o ruské hrozbě.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček potvrdil, že ruský diplomat dorazil do Česka, ale nechtěl se vyjádřit k tomu, zda s ním muž měl ricinový jed. Píše portál RMX.

„Nikdo by nás neměl ohrožovat ani podkopávat naši suverenitu. A kdokoli to udělá, ať už je to Čína nebo Amerika, musí dostat pevnou odpověď,“ dodal Havlíček k článkům v několika ruských médiích, která tvrdila, že výše zmínění čeští politici by mohli být přetahováni do Ruska, kde by čelili trestnímu stíhání a vězení za odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva v Praze.

Podle Havlíčka jsou stávající informace příliš závažné a mohly by způsobit mezinárodní skandál. Dodal, že jakákoli odveta na české straně bude mít dlouhodobý charakter.

Přejít nahoru