Máte prošlý řidičák, pas nebo občanku? Zažádejte si o ně co nejdříve

Ministerstvo Vnitra proto vydalo doporučení, aby lidé nemeškali s výměnou občanských, řidičských a profesních průkazů a cestovních pasů. Úřady v obcích s rozšířenou působností fungují v normálním režimu od 20. dubna a lidé tak mohou žádat o nové doklady. Na úrovni EU se sice vyjednává o jednotném postupu pro prodloužení platnosti během pandemie propadlých řidičských či profesních průkazů na určitou dobu po konci jejich platnosti, ale i v tomto případě se doporučuje výměnu těchto průkazů neodkládat.

Důvodem je, že po skončení nouzového stavu již nebude možné se prokazovat doklady, kterým skončila platnost po 1. březnu 2020. Stanovisko Ministerstva vnitra, které umožňovalo prokazovat totožnost neplatným občanským průkazem či cestovním pasem v době nouzového stavu, totiž přestane platit.

Správní úřady obnovily činnost ve standardním rozsahu při současném dodržování zvýšených hygienických požadavků od 20. dubna 2020, občané s neplatnými osobními doklady si o nové mohou tedy žádat již nyní.

Aby nedocházelo k frontám na úřadech a k případným problémům při prokazování totožnosti po skončení nouzového stavu, doporučuje se občanům s neplatnými osobními doklady zažádat si o ně co nejdříve.

Co se týká řidičských průkazů, na úrovni EU se v tuto chvíli vyjednává o jednotném postupu pro prodloužení jejich platnosti na určitou dobu po konci platnosti dokladu. Ale i v tomto případě se doporučuje občanům výměnu řidičského průkazu neodkládat.

O občanské průkazy, cestovní pasy i řidičské průkazy mohou občané žádat na jakémkoli obecním úřadě s rozšířenou působností. Při jejich vyřizování Ministerstvo vnitra doporučuje využít také možnost elektronicky se objednat na konkrétní čas.

(SCa, il.foto: mdcr.cz)

Přejít nahoru