Nakladatelství Naše vojsko čelí trestnímu oznámení kvůli nabídce kalendářů. Jedná se o produkci s portréty nacistů

Ve článku se uvádí, že oznámení podal na společnost předseda Nadačního fondu obětem holocaustu Michal Klíma. Podle jeho názoru jde o porušení zákona, který zakazuje propagaci hnutí potlačujícího práva a svobody člověka.

Klíma tímto krokem ale neskončil a obrátil se k poslancům, aby v zákoně výslovně označili prodej za formu propagace.

„Považuji za zcela neúnosné, že se u nás i v roce 75. výročí porážky nacismu legálně veřejně propagují představitelé nacismu,“ zdůraznil.
Klíma poukazuje na to, že Naše vojko vyrábí a prodává předměty s portréty nacistických předáků a válečných zločinců odsouzených v norimberském procesu.

Mezi dotyčné předměty patří i kalendář s nacisty, který je dostupný na webu Našeho vojska.
Připomíná se, že policie již dříve nakladatelství prošetřovala kvůli tričkám a hrnkům s portréty nacistického vůdce Adolfa Hitlera či zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Kauza však byla uzavřena v předminulém roce s tím, že k trestnému činu nedošlo.

Tehdy mluvčí pražských policistů Jan Daněk prohlásil, že obecný zákaz zobrazování či veřejné prezentace jakýchkoliv symbolů nebo osob v českém právu zakotven není. Takže policie za motivem pro vydání morálně diskutabilních potisků na hrnky a trička spatřila pouze zisk v rámci ekonomické činnosti.

Co se týče stanoviska nakladatelství, společnost se obhajuje svým vlastním přesvědčením, že prodej není propagace, takže Naše vojsko nadále na svých stránkách hrnky i trička s podobiznami nacistů nabízí.

„Každá osobnost má nějaký význam v historii. Nechceme být jako za socialismu. Co se nesmělo, to se škrtalo a nesmělo se to psát. Myslím si, že dnes jsme v demokracii, kde můžeme cokoliv,“ sdělil tehdy serveru iROZHLAS šéf nakladatelství Naše Vojsko Emerich Drtina.

O něco později jeden ze zástupců společnosti pak pro server Lidovky uvedl, že jsou tyto propagační předměty nejprodávanější z celého sortimentu nakladatelství.

Zrovna taková tvrzení donutila Klímu vznést požadavek na poslance, aby byla legislativa náležitým způsobem upravena.

„Vzhledem k tomu, že v minulosti obžalovaní či obvinění v podobných případech tvrdili, že nejde o propagaci, protože předměty prodávají za účelem dosažení zisku, požádal jsem dnes současně předsedy všech poslaneckých klubů ve Sněmovně PČR, aby iniciovali změnu uvedených paragrafů tak, aby explicitně označily prodej jako formu propagace,“ uvedl Klíma.

Předseda nadačního fondu se domnívá, že pokud podobné předměty – hrníčky, trička či kalendáře – prodávají například i sportovní kluby a muzea, jedná se také o propagaci.

Co se týče „galerie“ zmíněného kalendáře, kromě Hitlera a Heydricha novinka obsahuje portréty například ministra propagandy Josepha Goebblese, státního ministra Karla Hermanna Franka  nebo velitele koncentračního tábora v Osvětimi Rudolfa Hösse.

Loewe a Zara stáhly výrobky z prodeje
Loni v listopadu jsme psali o tom, že španělský módní dům Loewe se omluvil za oblek připomínající uniformu vězňů nacistických koncentračních táborů za 2. světové války.

Vertikálně pruhované košile a kalhoty patřily do kolekce věnované Williamu De Morganovi, anglickému výtvarníkovi z konce 19. století, představiteli uměleckého Hnutí umění a řemesel, jehož účastníci vytvářeli předměty užitého umění.

První kritické ohlasy se objevily po zveřejnění fotografie obleku v britském vydání časopisu Vogue. Společnost na ně reagovala po týdnu, když o tom napsali na Diet Prada, populárním účtu na Instagramu o módním průmyslu, který sleduje 1,6 milionu uživatelů.

Módní dům stáhl obleky z prodeje, odstranil všechno, co o nich psali na internetových stránkách, a ujistil, že podoba s vězeňskou uniformou byla náhodná.

„Vůbec jsme na to nemysleli, omlouváme se všem, kdo si mysleli, že jsme urazili posvátnou památku,“ praví se v prohlášení zveřejněném Loewe.

V roce 2014 stáhla Zara z prodeje po skandálu na internetu dětské pruhované svetříky se žlutou šesticípou hvězdou na prsou, které se podle názoru zákazníků podobaly oblečení obětí holokaustu.

zdroj: cz.sputniknews.com

Přejít nahoru