Otevřou se vnější zahrádky restaurací i muzea a nejen ty. Ale za přísných pravidel

“Rozestupy mezi zákazníky u dalších stolů mají být jeden a půl metru. Nesmí docházet ke shromažďování osob například při frontě na toaletu. Je důležité, aby se dezinfikovaly židle a stoly, a to před každou skupinou zákazníků. Na zahrádkách může být obsluha,” řekl k situaci vnějších zahrádek restaurací ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (nestr. za ANO).

Otevřou se také muzea, galerie, výstavní síně, divadla, kina nebo koncertní síně, ale povolenou  bude nejvýše sto diváků.

“V nákupních centrech musí být neustále informační kampaň o rozestupech zákazníků dvou metrů. Je zakázáno shlukování osob (u výtahů, eskalátorů, toalet). Ve všech prodejnách musí být zajištěna dezinfekce rukou. Dětské koutky nejsou provozovány,” dodal k situaci obchodních center Havlíček.

“Provoz mateřských škol by měl být normální. Děti by měly trávit čas v areálech mateřských škol. Co se týče návratu žáků devátých tříd do základních škol na bázi dobrovolnosti, mají prostor se věnovat přípravě na přijímací zkoušky. V případě rozestupů žáků ve třídách nemusí být roušky nasazené, stejně tomu tak je v případě jídelen. Stejná pravidla platí pro maturanty,” uvedl ministr školství Robert Plaga (ANO).

“Od 11. 5. se vláda usnesla, že by se opatření mohla rozvolnit, a to na společné sportování až sto osob včetně závodů a tréninků organizovaných sportovců, a co je důležité, budou už zpřístupněna vnitřní sportoviště, ovšem bez kabin s výjimkou záchodů,” řekl předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička (nestr. za ANO).

“Od 2. května se otevřou všechny zbylé obchody i nákupní centra a také některé služby, jako kadeřnictví nebo kosmetické salony, za přísných hygienických opatření. Končí také omezení pohybu, vláda ale vyzývá k tomu, aby lidé byli obezřetní a aby se nesetkávali ve velkých skupinách a na veřejnosti udržovali potřebné odstupy.

Aktualizovaná koronavirová situace v České republice: https://ceskoaktualne.cz/2020/03/zdravi/cesko-ma-dalsi-pripady-koronaviru/

(SCa, il.foto: Pixabay)

Přejít nahoru