Pokles cen některých potravin nečekejme. Může za to koronavir

Při porovnání s loňskými cenami je současná cena ovoce a zeleniny dražší až o čtvrtinu i více. Obchody argumentují zejména oslabením koruny a zdražením ze strany dodavatelů. Odborníci však upozorňují, že vývoj má víc příčinNa vině je hlavně narušení mezinárodního obchodu s potravinami kvůli pandemii koronaviru. 

Na samotný růst cen tlačí též další faktory, jako je třeba pokles kurzu koruny vůči euru. Na rostoucích cenách u dodavatelů se podepisují také výkyvy počasí. V případě zeleniny lze očekávat růst ceny u cuket, kapusty, mrkve, v případě ovoce pak u kiwi a také citrusových plodů. Důvodem je výrazný nárůst poptávky o ně v celé Evropě, ale také aktuální situace ohledně koronaviru v Itálii a končící sezóna ve Španělsku. Také u rýže jde cena mírně vzhůru. Důvodem je nepříznivý kurz eura, dopravní náklady a v případě rýže také ochranářské omezení vývozu ze zemí, které tyto komodity produkují. Spotřebitele můžou vyšší cenu zaznamenat i u jablek, cukru, vepřového masa, mouky, Eidamu, piva a v menší míře u chlebu, jogurtu a mléka.

Očekává se, že většina potravin půjde postupně s cenou nahoru. Problémem je, že celý trh bude v mírné recesi. Když se k tomu přidá strach z letošního sucha, tak vystřelí ceny nahoru u většiny zemědělských komodit. 

(SCa)

Přejít nahoru