Počas koronakrízy sa zvýšila sledovanosť detskej pornografie. EÚ to nepotešilo. Chystá rázne kroky

Tlačová agentúra AFP citovala slová eurokomisárky pre vnútorné veci Ylvu Johanssonovú, ktorá to povedala v súvislosti s tým, že počas karanténnych opatrení v krajinách EÚ, zavedených v súvislosti s koronavírusovou pandémiou, sa na internete výrazne, až o 30 percent, zvýšil dopyt po nelegálnych obsahoch týkajúcich sa maloletých osôb a sexuálneho zneužívania detí.

Johanssonová v rozhovore pre nemecký denník Die Welt tiež uviedla, že si želá “účinnejší boj” proti pedofílii, predovšetkým prostredníctvom užšej spolupráce s internetovými platformami.

Nový plán EÚ predpokladá vytvorenie nového strediska EÚ, ktoré by členským krajinám pomohlo “pohlavné zneužívanie detí vyšetrovať, predchádzať mu a bojovať proti nemu”, ako aj uľahčovať výmenu informácií medzi jednotlivými krajinami a zodpovednými orgánmi.

Komisárka tiež spresnila, že EÚ potrebuje v tejto súvislosti “stratégie prevencie”. To však samo osebe ale nepostačí, pretože zároveň treba uplatňovať zákony, keď sú porušované, a ukázať, že hodnoty, na ktorých je vybudovaná Únia, “vyhrávajú” tak na internete, ako aj v reálnom živote.

Odborníci na sexuálne násilie páchané na deťoch ale už viackrát upozornili na zraniteľnosť detí, ktoré boli počas karanténnych opatrení zatvorené v domácom prostredí, že sú ľahkým terčom zneužívania v online prostredí a že v tomto období nemali veľa možností hľadať pomoc “zvonku”. Milióny detí počas tohto obdobia strávili viac času na internete než zvyčajne, čo ich vystavilo riziku, že sa stanú terčom práve pedofilov.

Posledný prípad pedofílie sa odohral len koncom minulého týždňa, kedy polícia z nemeckého mesta Münster oznámila, že v rôznych regiónoch Nemecka zadržala 11 osôb podozrivých z pohlavného zneužívania maloletých a z natáčania týchto udalostí. V skrýši jedného z podozrivých, 27-ročného muža z Münsteru, polícia objavila asi 500 terabajtov údajov – vrátane videí a fotografií -, ktoré potvrdili organizovanú činnosť pedofilnej siete. Vyšetrovatelia ako obete identifikovali najmenej tri deti vo veku 5, 10 a 12 rokov.

(SCa, il.foto: medicalxpress.com)

Přejít nahoru