Pozorně čtěte. Endokrinoložka uvedla první příznak cukrovky

Lékaři znají, jak vysvětlila Maximová, pojem prediabetes, při kterém je hladina cukru v krvi zvýšená, ale nedá se to zatím považovat za cukrovku.

„Jeden z 13 dospělých lidí má prediabetes a každé šesté dítě je narozeno matkou, která měla v těhotenství zvýšenou glukózu v krvi, a v 84 % případech souvisela zvýšená hladina glukózy s cukrovkou. Proto existuje velké riziko vzniku v budoucnu cukrovky druhého typu,“ řekla lékařka v rozhovoru pro list Komsomolskaja pravda.

Diagnostikovanou předcukrovku (prediabetes) označila Maximová za SOS organismu. Podle jejích slov neznamená zvýšená hladina cukru v krvi určitě vznik choroby, ale aby se tomu člověk vyhnul, musí změnit způsob života a stravování.

K hlavním faktorům rizika patří nadváha a hypodynamie. Pochopit to pomůže index tělesné hmotnosti. Dá se vypočítat buď samostatně, dělením váhy (v kilogramech) výškou (v metrech) a následujícím znásobením dvěma anebo speciální online kalkulačky.

K dalším faktorům vzniku cukrovky patří zvýšená hladina cholesterolu, arteriální hypertenze (trvalé zvýšení tlaku nad 140/90). Kontrola ukazatelů tlaku, cukru a triglyceridů spolu s mírným tělesným zatížením umožní ve většině případů odvrátit předcukrovku a samotnou chorobu, zdůraznila lékařka.

zdroj: cz.sputniknews.com

Přejít nahoru