Erdogan chce z Turecka udělat středomořskou supervelmoc. Evropané těšte se

Hrozí, že spor ve východním Středomoří se bude stupňovat. Turecko hledá zemní plyn – a plánuje vrtat další sondy poblíž řeckých ostrovů. Jsou porušována řecká svrchovaná práva a hovoří se o nové provokaci.

Podobný konflikt na Kypru dlouho doutnal. V jeho středu je surovinová těžba v objemu miliard kubických metrů z ložisek plynu a ropy, která byla objevena u kyperského pobřeží v posledních letech. Turecko na ložiscích požaduje podíl.

Kyperský prezident Nikos Anastasiadis ostře kritizuje turecký přístup. Je prezidentem Kyperské republiky, člena EU. Kypr je ve skutečnosti rozdělen. Severní část ostrova je pod kontrolou Turecké republiky, kterou uznává pouze Turecko.

„Prezident Erdogan je problémový hráč. Chce z Turecka udělat středomořskou supervelmoc. Nezákonné činnosti ve vodách Kypru jsou součástí tureckých revizionistických politik ve východním Středomoří. Dalšími příklady jsou expanzivní akce v Sýrii v Libyi proti Řecku, “citoval die Welt slova Anastasiadis.

Kyperský prezident oznámil svou připravenost vyplatit finanční prostředky tureckým Kypřanům ze státního fondu, který má příjmy z těžby plynu: Turecko však musí uznat výhradní hospodářskou zónu Kypru a dodržovat mezinárodní právo.

Anastasiadis také poznamenal, že Kypr nemá ani letectvo, ani námořnictvo, a proto je z hlediska bezpečnosti země závislá na svých partnerech. Pokud jde o roli Německa, kyperský prezident poznamenal, že respektuje zdrženlivé postavení Berlína, očekává však, že EU a zejména Německo budou vyvíjet tlak na Turecko až do zavedení přísných sankcí.

„V listopadu vytvořila EU právní rámec pro ukládání sankcí v reakci na turecké vrtné operace. Byl to důležitý první krok. Nyní však existuje nebezpečí další eskalace ze strany Ankary, která ohrožuje stabilitu a bezpečnost celého regionu. EU by neměla být neaktivní,“ uvedl politik.

Kyperský prezident rovněž zdůraznil, že je připraven kdykoli se posadit k jednacímu stolu, aby vyřešil kyperský konflikt, Turecko však neprokazuje připravenost obnovit dialog.

zdroj: prvnizpravy.cz

Přejít nahoru