Evropská unie

Soros: Rusko se mění ve světovou velmoc na pozadí rozpadající se Evropské unie

Při vystoupení v Londýně během události, která byla uspořádána organizací Michaila Chodorskovského Otevřené Rusko, Soros řekl, že nynější situace se v mnohém podobá historii vytváření a výkvětu evropského nadnárodního svazu v letech rozpadu Sovětského svazu.

Soros v novinách Guardian publikoval článek, ve kterém Londýn varoval před možným „černým pátkem”, který by mohl nastat už druhý den po referendu, pokud obyvatelstvo bude hlasovat za vystoupení Velké Británie z Evropské unie. Britové vyvolají, podle jeho názoru, pád libry na úroveň eura a většina obyvatel země prostě zchudne.

Na začátku června Soros řekl, že existuje „dobrá šance” na to, že se EU rozpadne díky migrační krizi, pokračujícím problémům s Řeckem a potenciálním výstupem Velké Británie. „Pokud Velká Británie vystoupí, může to vyprovokovat celkový odliv a rozpad Evropské unie se stane prakticky nevyhnutelným,” řekl ekonom.

George Soros je americký finančník a investor. Jeho činnost vyvolává nejednoznačné hodnocení: o miliardáři se často hovoří jako o finančním spekulantovi. Analytici také zmiňují Sorosovu účast v politické činnosti. Konkrétně vyprovokoval „sametové” revoluce roku 1989, které skončily pádem komunistických režimů ve východní Evropě. Existují informace o jeho spojení s „Revolucí růží” v Gruzii roku 2003.

zdroj: cz.sputniknews.com

Přejít nahoru