Ukrajinci odtajnili některé dokumenty z Černobylu. Budete ohromeny

„Černobylské soubory KGB“ mají celkem téměř tisíc stránek. V rámci sbírky byly publikovány dokumenty ze 70. let minulého století, kdy se vedení SSSR rozhodlo postavit jadernou elektrárnu v Černobylu na Ukrajině, stejně jako z 80. let, kdy selhal čtvrtý reaktor (26. dubna 1986).

Mezi dokumenty jsou zprávy o haváriích, ke kterým došlo před rokem 1986, záznam telefonních rozhovorů v elektrárně v noci 26. dubna (při selhání čtvrtého reaktoru), kopie první zprávy o této havárii, informace o vyšetřování a dokumenty týkající se konstrukce sarkofágu (nad zničeným reaktorem) – uvedl šéf archivu Bezpečnostní služby Ukrajiny Andriy Kohut během pondělní prezentace sbírky.

Vedoucí ukrajinského institutu národní památky Anton Drobowycz dodal, že shromážděné a zveřejněné materiály pomohou lépe porozumět tragédii. Připomněl, že zveřejněné dokumenty ukazují, že v elektrárně v Černobylu již byly malé nehody, které sověti skrývaly. „To umožní lidstvu rozšířit přístup k pravdě o zločinech totalitního systému a vyvodit správné závěry.“ – uvedl Drobowycz.

zdroj: pravdive.eu

Přejít nahoru