Desatero ke strachu z islámu teologa Tomáše Halíka

Inspirován zářijovým projevem papeže Františka před oběma komorami amerického Kongresu napsal držitel Templetonovy ceny, teolog a religionista Tomáš Halík pro LN esej jako příspěvek do aktuální české debaty o islámu a lidech, kteří v Evropě hledají azyl před válečným běsněním a terorem náboženských fanatiků. Svému textu vtiskl podobu „desatera argumentů“, kterým chce přispět ke klidnější a věcnější diskusi.

„To, co dnes považuji za důležité, je jasně rozlišovat mezi fašismem zločinců , kteří se prohlašují za „Islámský stát“, a islámem jako takovým. Zmatky v této oblasti byly bohužel podporovány i pivními bonmoty z Pražského hradu, odkud především měla zaznívat inteligentní oponentura vůči demagogům,“ píše v úvodu Tomáš Halík.

A dodává: „Hluboce se stydím za ty naše politiky, kteří se předhánějí v tom, kdo se s větším populismem sveze na vlně lidové přestrašenosti (cenzuruji přiléhavější výraz), která infikuje naši společnost až do té míry, že se dokonce začínají formovat fašistické bojůvky „domobrany“.

Více info na lidovky.cz

Přejít nahoru