Aktualizováno (21.6.2020): Díky dešti se zvedlo mnoho toků

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahy před záplavami pro řeky a říčky Řasnice na Frýdlanstku, Velička na Hodonínsku a Novohradka v obci Luže na Chrudimsku. Hladiny některých řek v noci na dnes opět stouply, i když se na řadě míst situace během sobotního odpoledne začala zklidňovat. Na Chrudimsku a Pardubicku platí do odvolání upozornění Českého hydrometeorologického úřadu (ČHMÚ) před extrémním nebezpečím záplav. Stejně vysoké riziko je i na Frýdlantsku, jinde kleslo. Meteorologové v neděli sledují zejména situaci ve východní a severovýchodní části území, v Beskydech a celém Podbeskydí.

Na severu a východě Čech, na Českomoravské vrchovině, na Moravě a ve Slezsku má vydatně pršet i v neděli, případně v pondělí. Konkrétně v Beskydech a Jeseníkách může do pondělí podle nich spadnout kolem 90 milimetrů srážek za 48 hodin. Na třetím povodňovém stupni je také Novohradka v Luži, vody stále přibývá.

Meteorologové na sociální síti varují před zaplavením níže položených obydlených oblastí a silnic. Podotýkají, že některé silnice a mosty mohou být uzavřeny a doporučují parkovat vozidla na výše položených místech či omezit pohyb v podmáčených oblastech, kde hrozí pády stromů.

 

Přejít nahoru