Konec roušek v Čechách

Ale vše má své “ale”. I když lidé v Česku mohou od 1. července odložit roušky také ve vnitřních prostorách nebo veřejné dopravě, zakrývání nosu a úst bude dál povinné. A to v místech s vyšším výskytem nemoci.

Jak dále uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), zachování povinnosti roušek by se za současné situace týkalo Prahy a Karvinska, no ministerstvo chce ještě počkat na vývoj v dalším týdnu. Ministr Vojtěch také uvedl, že plošná opatření se posouvají již na lokální úroveň.

„Pokud k 1. červenci zůstane většina regionů bez nových případů, není na místě opatření prodlužovat v celé republice. Nošení roušek ve vnitřních prostorách nebo prostředcích hromadné dopravy by od tohoto data zůstalo už jen v regionech s vyšší incidencí covidu-19,“ doplnil. Pokud by se někde zvýšil počet případů nemoci, místní hygiena tam přijme nezbytná opatření, doplnil.

V regionech se zhoršenou epidemiologickou situací bude povinné zakrytí nosu a úst při jízdě v taxi, na vnitřních hromadných akcích a také na venkovních hromadných akcích při vzdálenosti do 1,5 metru od jiného člověka.

Roušky se budou muset v místech se zvýšeným výskytem covidu-19 nosit také v kinech, divadlech a při jiných kulturních a sportovních akcích, ve zdravotních a sociálních zařízeních. Ochrana nosu a úst tam bude povinná pro kadeřníky a další zaměstnance péče o tělo a také pro pracovníky stravovacích služeb a jiných provozoven při kontaktu se zákazníky bližším než 1,5 metru, pokud je nebude oddělovat například bariéra z plexiskla na pultu.

(SCa, il.foto: screenshot.com)

Přejít nahoru