Víkend v znamení silných bouří

Kromě soboty se rizikové počasí očekává i v neděli, kdy hrozí bouřky na celém území Česka, napršet při nich může místy až 80 mililitrů na metr čtvereční. Informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). „Na sobotu 13. června zvyšujeme stupeň nebezpečí na severovýchodě a východě území a přidáváme varování před velmi silnými bouřkami na neděli 14. června. Na sobotu i neděli přidáváme varování před povodňovými jevy,“ uvedli meteorologové.

Sobotní bouřky na území Moravy mohou někde doprovodit i kroupy. „Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty, případně i kroupami,“ uvedl ČHMÚ.

Varování před vzestupem hladin zejména menších toků až na druhý povodňový stupeň platí od sobotního poledne až do pondělních šesti hodin ráno. V Olomouckém kraji se týká oblasti Hranic, Jeseníku, Lipníku nad Bečvou, Litovle, Mohelnice, Olomouce, Přerova, Šternberka, Šumperka, Uničova a Zábřehu. Zahrnuje tedy i oblasti, kde rozvodněné toky po přívalových deštích působily škody před týdnem.

Řeky se mohou vylít z břehů také v Moravskoslezském kraji a oblastech kolem Rožnova pod Radhoštěm, Valašského Meziříčí a Vsetína ve Zlínském kraji. Z Pardubického kraje výstraha zahrnuje Králíky, Lanškroun a Moravskou Třebovou. Ve všech zmíněných oblastech by se lidé neměli v řekách koupat a jezdit lodí, voda se může vylít přes silnice, kvůli podmáčené půdě hrozí pády stromů.

Neděle v znamení bouří

Ve zbytku Česka se odpoledne a večer ojediněle objeví silné bouřky, při kterých mohou padat kroupy a může napršet kolem 35 milimetrů vody. V neděli ale může někde úhrn srážek vystoupat v opakovaných bouřkách až k 80 milimetrům na metr čtvereční. Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí se od nedělních šesti ráno týká Karlovarského, Jihočeského a Plzeňského kraje, od deseti hodin i zbytku Česka. Platit bude do 22 hodin.

Hrozí rychlé rozvodnění malých toků, zatopení podchodů, podjezdů a sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem. Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy. Meteorologové očekávají škody na majetku, výpadky v energetice a problémy v dopravě.

(SCa)

Přejít nahoru