Bylinky na snížení pocení zatočí i s tělesným zápachem

Bylinky na snížení pocení můžete používat samostatně i ve speciálních směsích. Přijdou vám vhod zejména v letních měsících, kdy většina z nás řeší nadměrné pocení. Aby vám pot a nepříjemný zápach přestaly znepříjemňovat každodenní život, začněte tento problém řešit přírodní cestou. Které bylinky vám s vaším problémem pomohou především?

Nejlepší bylinky na snížení pocení: Šalvěj, kopřiva a přeslička
Chcete-li snížit nepříjemné pocení, sáhněte v prvé řadě po šalvěji lékařské. Odvarem z této bylinky si můžete omývat partie těla, které se vám potí nejvíce. Šalvějový odvar můžete přidat také do koupele. Dobrou službu vám udělá i pití šalvějového čaje, který snižuje sekreci potních žláz. Šalvěj lékařská však patří mezi bylinky na snížení pocení, které nelze užívat dlouhodobě.

S nadměrným pocením vám pomůže také popíjení čaje z kopřivy dvoudomé, přesličky rolní nebo levandule lékařské. Tyto bylinky na snížení pocení užívejte ve formě odvaru také zevně a přidávejte je pravidelně například do koupele. Mezi účinné bylinky dále patří kůra Vilcacory. Připravte si z ní odvar, kterým pravidelně omývejte části svého těla, které se vám potí nejvíce. Kůra Vilcacory zamezí zejména nadměrnému pocení nohou a rukou. Navíc pohlcuje nepříjemné pachy a umí si poradit i s mykózou.

Tip: Pokud se nadměrně nepotíte v důsledku vysokých venkovních teplot, ale vaše intenzivní pocení je nervového původu, pomůže vám kozlík lékařský. Každý den užívejte několik kapek tinktury kozlíku lékařského smíchaných s vodou. Zbaví vás nadměrného pocení, ovšem i úzkostných stavů.

Každý den si dopřejte dva šálky zeleného čaje
Jestliže bojujete s nadměrným pocením, každý den si můžete dopřát také dva až tři šálky neslazeného vlažného zeleného čaje. V boji proti nadměrné produkci potu výborně působí zejména matcha. Tento druh zeleného čaje díky vysokému obsahu tříslovin stahuje póry, díky čemuž následně minimalizuje pocení. S ohledem na vysoký obsah látek neutralizujících toxiny pravidelná konzumace zeleného čaje rovněž snižuje nepříjemně štiplavý zápach potu.

Jak dále snížit pocení: Zaměřte se na svůj jídelníček
Pomohou nejen bylinky na snížení pocení. Omezit produkci nepříjemného potu a zápachu můžete také dalším způsobem. Podstatné je, abyste se zaměřili na svůj jídelníček a vyřadili z něj všechna kořeněná jídla a dále pokrmy obsahující česnek, cibuli nebo kmín. Tabu jsou pro vás také masná a tučná jídla nebo brukvovitá zelenina (květák, brokolice a kapusta), které rovněž zhoršují pocení a podílejí se na intenzivnějším tělesném zápachu.

Do svého jídelníčku naopak zařaďte více ovoce, zeleniny, celozrnných obilovin, ořechů či semínek. Produkci potu sníží také mořské řasy nebo kakao. Připravované pokrmy přitom zkuste na místo koření dochucovat bylinkami. Výborná je například bazalka, majoránka a libeček, které zamezují nadměrnému pocení a eliminují tělesný zápach.

Bylinky na snížení pocení doplňte o pravidelný pitný režim
Vedle úpravy jídelníčku se zaměřte také na svůj pitný režim. Abyste u sebe zabránili nadměrné produkci potu a výraznému tělesnému zápachu, vyřaďte ze svého pitného režimu alkohol i všechny kofeinové nápoje.

Spousta lidí se navíc snaží pít co nejméně, aby se přestali potit. A to je velká chyba, protože se vystavují dehydrataci. Ideální je, abyste každý den vypili dva litry čisté neperlivé vody, která vaše tělo hydratuje, ovšem také zmírní nadměrné pocení. Pravidelný příjem vody totiž dokáže tělo ochladit, díky čemuž zmírní pocení.

zdroj: energiezivota.com

Přejít nahoru