Ministerstvo zdravotníctva SR pracuje na zabezpečení ochrany verejného zdravia obyvateľov Slovenska 

Ako členský štát Európskej únie sa totiž Slovensko zapojilo do spoločnej iniciatívy Európskej komisie na obstarávanie a získavanie vakcín pre občanov v súvislosti s koronavírusom. Aj za týmto účelom bol zriadený Výbor Európskej komisie pre spoločné obstarávanie vakcín. V rámci predbežných prvých požiadaviek na predobjednávanie vakcín Slovensko požiadalo o 3 milióny vakcín.

Podľa ministerstva zdravotníctva ale existujú aj ďalšie vakcinačné iniciatívy krajín, napr. aliancie krajín Nemecka, Francúzska, Holandska a Talianska. „V záujme zabezpečenia ochrany zdravia obyvateľov Slovenska sme preto začali komunikáciu s príslušnými zahraničnými partnermi aj v tejto oblasti,“ uviedol rezort.

Ako uistil, či pôjde o povinné alebo odporúčané očkovanie, bude predmetom odborných diskusií podľa parametrov vakcíny, jej profilu, a teda aj reakcií na vakcínu v populácii.

„Prvoradá je účinnosť aj bezpečnosť, vrátane dôkladného vyhodnotenia účinkov vakcíny. Až následne odborníci pripravia odporúčanie na vakcináciu, a to formou štandardného postupu a zadefinujú tak stratégiu pre celé územie Slovenskej republiky,“ uviedlo slovenské ministerstvo zdravotníctva.

(SCa)

Přejít nahoru