POZOR: Kožní vyrážky jsou známkou koronaviru – a NHS je musí přidat do oficiálního seznamu, tvrdí vědci

Tři nejčastější příznaky Covid-19 jsou horečka, přetrvávající kašel a ztráta chuti nebo vůně.

Vědci z King’s College London však naznačují, že kožní vyrážky by mohly být cenným prediktorem viru.

V rozsáhlé komunitní studii, kterou provedla společnost Zoe Global Ltd, zjistili, že 8,8% lidí, kteří byli pozitivně testováni na Covid, také uvedlo, že má vyrážky na kůži.

Mezi těmi, kteří neměli pozitivní test, ale zažili alespoň jeden klasický příznak koronaviry, 8,2% také uvedlo kožní vyrážky. Píše portál THE SUN.

Mario Falchi, který vedl tým, řekl, že zatímco kožní vyrážky jsou mnohem méně časté než horečka, jsou mnohem konkrétnější a trvají déle.

Jeho tým řekl, že zatímco koronavirus je primárně onemocnění dýchacích cest, zaměřuje se také na více orgánů – včetně kůže.

Ve studii, která je publikována na medRxiv.org, řekl: „Vyrážky Covid-19 se mohou vyskytovat v mnoha podobách a v různých stádiích nemoci.”

“Heterogenní prezentace, časové zpoždění a zaměření na těžce nemocné pacienty v časných fázích pandemie vedly k přehlédnutí kůže jako důležitého cílového orgánu pro Covid-19.”

Mezi 694 respondenty, kteří měli pozitivní výtěr nebo test na protilátky, se vyrážka objevila před jakýmkoli jiným příznakem v 17% případů.

U 21 procent lidí byla vyrážka jediným příznakem.

Odborníci psali: „Dvacet jedna procent respondentů pozitivních na SARS-CoV-2 se projevilo pouze kožními symptomy a při použití klasických symptomů NHS by jim chybělo.“

Dodali: „Ačkoliv je méně rozšířená než horečka, je specifičtější u Covid-19 a vydrží déle.”

“Zvýšené povědomí veřejnosti a zdravotnických pracovníků o změnách kůže Covid-19 umožní účinnější identifikaci nových a dřívějších shluků nemoci.”

Profesor Tim Spector, který provozuje COVID Symptom Tracker, již dříve varoval, že kožní vyrážky mohou být příznakem chyby.

Minulý měsíc řekl, že mezi jedním z deseti a jedním z pěti lidí, kteří hlásili příznaky aplikace, se zmiňovali nové, záhadné vyrážky.

Řekl pro Standart: „Vypadá to, že předpovídá pozitivní test [coronavirus] a praktičtí lékaři o tom nevědí, takže posílají lidi pryč, nebo NHS 111 to neuznává jako možný symptom.”

“Je to obvykle v kombinaci [s dalšími příznaky], ale může se objevit v různých dobách – někdy po jiných příznacích.”

“Může přijít dva týdny po dalších příznakech, nebo dva týdny předtím – je to prostě chyba, protože veřejnost o tom neví a lékaři o tom nevědí.”

Přejít nahoru